Prof. dr. L.G.M. Stevens - Welke crisis heeft voorrang?
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Prof. mr. R.J. de Vries - Een pleidooi voor handhaving van het huidige fiscale-eenheidsregime in de vennootschapsbelasting
Na te hebben stilgestaan bij het rapport nummer 199 van de Vereniging voor Belastingwetenschap en het thans bij de bij Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstel tot wijziging van de fiscale eenheid besteedt de auteur onder meer aandacht aan de volgende onderwerpen: (i) vormt de complexiteit van de fiscale eenheid reden op die regeling af te schaffen?, (ii) het belang van de fiscale eenheid als reorganisatiefaciliteit en (iii) de betekenis van de fiscale vermogensconsolidatie en de daaruit voortvloeiende non-existentie van transacties en vermogensverhoudingen binnen een fiscale eenheid. Geconcludeerd wordt dat de fiscale eenheid (in elk geval vooralsnog) intact te laten en geen "group relief"-achtige regeling naar Brits model in te voeren.
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Prof. mr. G. T. K. Meussen en mr. drs. C. M. Dijkstra - ‘The Law ought to limit every Power it gives': art. 53 AWR versus art. 8 EVRM (recht op privacy)
Publieke belangen vergen soms een inbreuk op grondrechten. De juiste vaststelling van de belastingschuld is afhankelijk van informatievoorziening. Inbreuk op het recht op privacy (art. 8 EVRM) is derhalve noodzakelijk voor een doelmatige belastingheffing. Bij derdenonderzoek (art. 53 AWR) is dit in beginsel niet anders. In dit artikel zullen wij een onderscheid maken tussen zogenoemde serievragen en sleepnetacties. Deze laatste achten wij onrechtmatig en in strijd met het verbod op détournement de pouvoir (art. 3:3 Awb). Voorts betogen wij dat het EHRM meer wettelijke waarborgen voorschrijft dan de AWR nu biedt bij het stellen van serievragen. Een uitbreiding van de informatiebeschikking (art. 52a AWR) zou evenwel mogelijk uitkomst kunnen bieden om dit hiaat in de rechtsbescherming het hoofd te kunnen bieden.
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Prof. dr. A.O. Lubbers - Plofkipvoorzieningen op de korrel
Reactie op het artikel "Voorzien en reserveren voor groot onderhoud niet vanzelfsprekend" van T.M. Berkhout en J.M. van der Heijden (WFR 2016/9). Met naschrift van prof. dr. T.M. Berkhout en dr.mr. J.M. van der Heijden RA.
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Mr. W.H. Duteweert en drs. P.H.M. Strijbosch - Verslag van de 40ste Fiscale Conferentie ‘Fiscale eenheid vennootschapsbelasting'
Verslag van de 40ste Fiscale Conferentie ‘Fiscale eenheid vennootschapsbelasting', gehouden op 19 en 20 november 2015 op Slot Zeist.
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Promovendus aan het woord
Op donderdag 25 februari 2016 zal dhr. H. Scholten promoveren aan de Universiteit Leiden op zijn proefschrift ‘Geschillen in de jaarrekening, verwerking en vermelding van risico's in verband met claims, juridische geschillen en rechtsgedingen volgens het Nederlandse jaarrekeningenrecht'.
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Het ingetrokken Nederduitse ontslagbesluit 2007
Th.J.M. van Schendel beschouwt de behandeling van ontslagvergoedingen aan werknemers die grensoverschrijdend in Nederland of Duitsland hebben gewerkt. Aan de orde komen het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland dat op 1 januari 2016 van toepassing is geworden, het gewijzigde commentaar bij art. 15 OESO-modelverdrag inzake grensoverschrijdende ontslagvergoedingen en het Nederduitse ontslagbesluit 2007, dat inmiddels is ingetrokken. De auteur constateert dat ondanks het nieuwe verdrag en ondanks het gewijzigde OESO-commentaar, het na 1 januari 2016 nog steeds kan voorkomen dat ontslagvergoedingen dubbel worden belast of helemaal niet worden belast (heffingsvacuüm). Alleen een hernieuwde verdragsaanpassing biedt een echte oplossing.
De kwalificatie van hybride instrumenten, vanuit een fiscaal, regulatoir en rating perspectief
In dit artikel gaan mr. G.J. van der Linden en mr. J.B.C. Kin in op de achtergrond van de uitgifte van hybride instrumenten. Wat zijn hybride instrumenten? Waarom worden dergelijke instrumenten uitgegeven? Wat is de civielrechtelijke en fiscaalrechtelijke kwalificatie van hybride instrumenten? Welke kenmerken moeten hybride instrumenten hebben vanuit de optiek van de toezichthouders en rating agencies en wat is de impact van deze kenmerken op de civielrechtelijke en fiscaalrechtelijke kwalificatie van dergelijke instrumenten? Verder bespreken de schrijvers een zevental grote uitgiftes van hybride instrumenten in de Nederlandse markt uit de afgelopen vijf jaar.