Op donderdag 30 mei verschijnt nummer 7289. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. drs. M.P.A. Spanjers - Geen belastinguitstel voor private beslommeringen dga
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. F.R. Herreveld en prof. dr. H.T.P.M. van den Hurk - Mandatory Disclosure. Disbalans verwordt tot rechtsnorm, welkom in de nieuwe tijd

Mandatory Disclosure lijkt te voldoen aan de eisen van subsidiariteit, maar ten aanzien van proportionaliteit zijn daar grote vraagtekens bij te plaatsen. Dit maakt de voorstellen kwetsbaar en aanvechtbaar bij het Hof van Justitie EU. De beperkte regelingen voor internationale geschilbeslechting worden steeds knellender. Aangezien de Hallmarks/wezenskenmerken niet altijd duidelijk zijn, ligt beboeting niet direct voor de hand bij niet-melding, waarschijnlijk zal de rechter hier duidelijkheid moeten verschaffen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

M.M.F.J. van Bakel MSc en M. Moors MSc - De zorgvrijstelling in de vennootschapsbelasting: de (grote) gevolgen van het besluit van 20 december 2018

De Nederlandse zorgsector is door onder andere demografische veranderingen en technologische innovaties volop in beweging. Omdat gezondheidszorg een algemeen maatschappelijk belang betreft is in de Wet VPB 1969 sinds jaar en dag een subjectieve zorgvrijstelling opgenomen. De kaders voor de beantwoording van de belangrijke vragen wanneer activiteiten kwalificeren als “zorg” en wanneer de winsten voldoende “beklemd” zijn, zijn door de Staatssecretaris van Financiën neergelegd in een beleidsbesluit. In het geactualiseerde besluit van 20 december 2018 is een groot aantal nieuwe beleidsstandpunten voor de toepassing van de zorgvrijstelling opgenomen. De auteurs onderzoeken of de standpunten van de staatssecretaris in overeenstemming zijn met de wettelijke systematiek en beginselen van de vennootschapsbelastingplicht van zorgorganisaties en de ratio van de zorgvrijstelling. Zij con­cluderen dat het besluit welkome verduidelijkingen biedt voor de praktijk, maar op onderdelen in strijd is met het neutraliteitsbeginsel, de wettelijke voorwaarden en ratio van de zorgvrijstelling. De auteurs reiken een aantal suggesties aan waarmee de zorgvrijstelling beter aansluit bij de ontwikkelingen in het zorgveld.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator


Dr. B. Dieleman - Hoe verbeteren we de pensioenopbouw van zzp’ers

Hoewel het aantal zzp’ers in Nederland blijft groeien, is het voor zzp’ers nauwelijks mogelijk om fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen. Dit is een probleem en hiervoor heeft de wetgever nog geen concrete oplossingen aangedragen. In deze bijdrage bespreekt de auteur waarom het gebrek aan pensioenopbouw door zzp’ers een probleem is, op welke wijze zzp’ers momenteel fiscaal gefaciliteerd pensioen kunnen opbouwen en hoe de wet kan worden gewijzigd om de fiscaal gefaciliteerde pensioenopbouw door zzp’ers te verbeteren.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. T.E.C. Sigtermans en O.T.J. Mirck - Verslag derde NOB Fiscale Conferentie Tax Talents: Verandering

Verslag van de derde NOB Fiscale Conferentie Tax Talents, gehouden op 24 en 25 januari te Zeist.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Goed koopmansgebruik en het waarderen van een samenstel van (vastgoed)bedrijfsmiddelen – Een theoretische verkenning van een praktijkvraag

De vraag naar de afbakening van het begrip bedrijfsmiddel is niet nieuw en inmiddels redelijk uitgekristalliseerd. Toch rijzen hierover in de praktijk vragen indien er sprake is van een zekere samenhang van verschillende goederen. Deze discussie wordt gevoed door de arresten over samenhangend waarderen. Kan een samenstel van objecten fiscaal als één bedrijfsmiddel worden aangemerkt, met name in situaties wanneer er sprake is van een economische, functionele en/of fysieke samenhang ertussen? Of is in dergelijke situaties sprake van een aantal ‘losse bedrijfsmiddelen’? Ervan uitgaande dat een organisatie haar goederen terecht als bedrijfsmiddelen heeft gekwalificeerd en correct heeft afgebakend, behandelen prof. dr. T.M. Berkhout MRE MRICS en dr. mr. J.M. van der Heijden RA de vraag of een belastingplichtige verschillende vastgoedbedrijfsmiddelen fiscaal als één samenhangend geheel (‘complex’) mag of moet behandelen.

Foutenherstel na het aan- en verkoopkosten-arrest

Naar aanleiding van HR 7 december 2018, nr. 17/01211, BNB 2019/26, kan in sommige gevallen de conclusie worden getrokken dat de belastingplichtige in jaren ter zake waarvan inmiddels een primitieve aanslag is opgelegd, ten onrechte aankoopkosten deelneming in aftrek heeft gebracht. Prof. dr. A.O. Lubbers en mr. M.M. de Reus onderzoeken de mogelijkheid die de inspecteur heeft om na te vorderen over die jaren dan wel de foutenleer toe te passen in het oudste nog openstaande jaar. Tevens besteden zij aandacht aan de vraag of de belastingplichtige verplicht is bij het doen van aangifte de foutenleer toe te passen indien zij tot de conclusie komt dat in het verleden ten onrechte aankoopkosten ten laste van de winst zijn gebracht. De auteurs sluiten af met een oproep aan de staatssecretaris van Financiën om beleid te ontwikkelen ten aanzien van het foutenherstel in gevallen waarin ten onrechte aankoopkosten ten laste van de winst zijn gebracht.

Producten: WFR-signaleringen

3