Op donderdag 23 september verschijnt nummer 7398. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Dr. F.J. Elsweier en prof. dr. A.J.A. Stevens - Fiscale ontwikkelingen in Duitsland in 2021
Gezien de financiële, economische en sociale relaties tussen Nederland en Duitsland zijn de fiscale ontwikkelingen in Duitsland voor de fiscale praktijk interessant en inspirerend. In Duitsland is in de afgelopen maanden een aantal fiscale wetten in werking getreden. Daarnaast is recentelijk het Belastingverdrag Nederland-Duitsland aangepast en zijn er in september van dit jaar Bundestagverkiezingen. Voor de auteurs reden genoeg om in deze bijdrage nader in te gaan op een aantal recente fiscale ontwikkelingen in en met Duitsland.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. dr. M.H.M. van Oers - Fiscale positie aandeelhouder en WHOA
De aandeelhouder bij een WHOA-akkoord zit fiscaal en civiel in een kwetsbare positie. In dit artikel beschrijft de auteur met name de Vpb-aandeelhouder met een deelneming in de schuldenaar. Die zal fiscaal geen of weinig verlies kunnen nemen. Het is relevant bij een WHOA-akkoord zo veel mogelijk aandelen te behouden. In deze bijdrage worden de routes uitgezet die daarbij behulpzaam kunnen zijn.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. R.P.F.M. Hafkenscheid - Verzekeren binnen concern en de nieuwe OECD Transfer Pricing Guidelines
Dit artikel behandelt de verrekenprijsaspecten van twee veel voorkomende interne verzekeringsfiguren: de bundeling van verzekeringsrisico’s in een captive en de agency sales die worden herverzekerd bij een captive. Aanleiding is de recente update van de OECD Transfer Pricing Guidelines (“TPG”) over financiële transacties. Aan de hand van een aantal voorbeelden laat de auteur zien hoe een analyse van de mate van risicodiversificatie bij de captive
cruciaal is voor een goede verrekenprijsanalyse. De auteur behandelt verschillende vormen van risicodiversificatie en de gevolgen daarvan voor de verrekenprijsanalyse. Hij vergelijkt de richtlijnen van de OECD met het Nederlandse beleid over captives en concludeert dat het Verrekenprijsbesluit op een aantal punten afwijkt van de TPG.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Asymmetrie en overkill bij de samenloop van anti-hybridemismatchbepalingen en renteaftrekbeperkingen wegens het ruime begrip aftrek
Voor het bepalen van een aftrek voor de toepassing van de anti-hybridemismatchbepalingen van de ATAD2 wetgeving wordt eenzelfde toets gehanteerd als bij de toepassing van art. 13 lid 17 Wet VPB. In deze bijdrage bespreekt mr. J. Versluis de samenloop van deze anti-hybridemismatchbepalingen en renteaftrekbeperkingen, waaruit blijkt dat door de ruime interpretatie van het begrip aftrek sprake is van een asymmetrische behandeling van de anti-hybridemismatchbepalingen met overkill tot gevolg.
De hoeveelheidsnorm in het belastingrecht
Dr. P. Rustenburg en prof. dr. A.O. Lubbers besteden aandacht aan hoeveelheidsnormen in het belastingrecht. Niet alleen de wetgever maar ook de belastingrechter maakt gebruik van hoeveelheidsnormen daar waar hij belastingwetgeving uitlegt en daar waar hij optreedt als wetgever-plaatsvervanger. Het kenmerk van een hoeveelheidsnorm is het gebruik van een onbepaalde hoeveelheidsaanduiding als ‘nagenoeg geheel’, ‘hoofdzakelijk’, ‘grotendeels’, ‘aanmerkelijk’, ‘in geringe mate’ in de formulering van de norm. De auteurs bespreken onder meer de kenmerken van deze normen, onderscheiden twee soorten hoeveelheidsnormen en gaan in op de functie van hoeveelheidsnormen. Tevens staan zij stil bij het gebruik van hoeveelheidsnormen in relatie tot de kwaliteit van wetgeving.
Producten: WFR-signaleringen