Hof Amsterdam bevestigt in hoger beroep dat het aanbieden van actieve erotische chatsessies geen elektronische dienst is.

X bv biedt op het internet erotische chatsessies aan. Bezoekers van diverse websites voeren erotische "live"-gesprekken met modellen uit het buitenland. Via het toetsenbord geven betalende bezoekers aanwijzingen aan de modellen en via het beeldscherm wordt gecontroleerd of deze worden opgevolgd. Het is mogelijk dat meerdere bezoekers tegelijk met hetzelfde model chatten. Een bezoeker kan echter een fooi ("tip") geven, waardoor alleen hij het model kan zien. In geschil is de aan X bv opgelegde btw-naheffingsaanslag over 2003, 2004 en 2005. Rechtbank Haarlem oordeelt dat X bv vermakelijkheidsdiensten verricht en terecht uitsluitend omzetbelasting berekent aan bezoekers die in Nederland wonen. Het dienstenpakket van X bv valt namelijk niet onder het begrip elektronische diensten. Het wezenlijke element van haar diensten is juist de actieve interactie tussen de bezoeker en het model. De aanslag wordt vernietigd. De inspecteur gaat in hoger beroep.

Hof Amsterdam bevestigt dat de diensten van X bv geen elektronische diensten zijn en maakt de overwegingen van de rechtbank tot de zijne. X bv bepaalt de woonplaats van de bezoekers terecht aan de hand van hun creditcard- c.q. IP-nummers. Het maakt niet uit dat de woonplaats van de bezoeker niet noodzakelijkerwijs de plaats is waar deze zich bevindt op het moment dat hij het aangebodene bekijkt. Fiscaal gezien is het namelijk een rationele oplossing om aan te sluiten bij het woon- of vestingsland van de bezoeker als plaats van bestemming van de onderhavige vermakelijkheidsdiensten. Het beroep van de inspecteur is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Editie: 23 juni

Instantie: Hof Amsterdam

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

  28
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen