Een specifieke vorm van solidariteitsheffing met terugwerkende kracht of ten aanzien van coronagerelateerde winsten leidt volgens staatssecretaris Vijlbrief van Financiën tot bezwaren. Dat schrijft Vijlbrief aan de Tweede Kamer als reactie op de aangenomen motie Amhaouch (CDA).

Deze motie vraagt beleidsvarianten te verkennen voor invoering van een tijdelijke solidariteitsheffing voor bedrijven die in de coronacrisis extra winst hebben gemaakt, waarbij bedrijven die ondersteuning nodig hebben worden ontzien.

Volgens Vijlbrief is het in algemene zin mogelijk (tijdelijke) parameteraanpassingen die gelden voor alle belastingplichtigen, zoals tariefsverhogingen of schijfverkortingen, in de toekomst door te voeren. Het maken van een rechtstreekse koppeling tussen de coronacrisis en (extra) gemaakte winsten is bewerkelijk en complex. Een sectorspecifieke heffing leidt bovendien tot afbakeningsproblematiek en EU-rechtelijke complicaties.

Tarieven en schijven worden in beginsel vóór het begin van het kalenderjaar vastgesteld. Aan een belastingheffing met terugwerkende kracht kleven bezwaren. Verder noemt Vijlbrief de progressieve tarieven die ook gelden in de jaren 2020 en 2021 en de mogelijkheid tot verliesverrekening. Ook was in de vennootschapsbelasting met betrekking tot het jaar 2019 de aanvullende mogelijkheid een fiscale coronareserve te vormen.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Belastingrecht algemeen, Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 1 oktober

Carrousel: Carrousel

7

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen