Per 1 januari 2018 is de wettelijke bepaling afgeschaft waarin stond dat het verzet de tenuitvoerlegging van het dwangbevel door de ontvanger schorste. De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, wil omstreeks de zomer van 2021 de Tweede Kamer de uitkomst geven van een evaluatie van deze afschaffing.

Op 9 december 2020 heeft Tweede Kamerlid Leijten gevraagd naar een reactie over het uitblijven van een evaluatie van deze wijziging van artikel 17, tweede lid, van de Invorderingswet 1990. Op dit moment is de evaluatie van artikel 17, tweede lid, van de Invorderingswet 1990 inmiddels gestart en deze zal naar verwachting voor de zomer afgerond worden.

Voor een gedegen evaluatie is het noodzakelijk om bij verschillende partijen te informeren over de door hen ervaren gevolgen van de afschaffing van de schorsende werking bij een verzet op grond van artikel 17 van de Invorderingswet 1990. Hierbij zal informatie worden opgehaald bij de Belastingdienst en verschillende belangenverenigingen. Op deze wijze wordt een zo compleet mogelijk beeld opgesteld. In de evaluatie zal onder meer worden gekeken naar de inzet van de verzetsprocedure door belastingschuldigen, hoe door de ontvanger om wordt gegaan met verzetsprocedures en of het niet opschorten van de invordering een toename van verzoeken tot vergoeding van schadevergoeding tot gevolg heeft gehad.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Invordering

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 12 mei

8

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen