Uit het evaluatierapport blijkt verder dat de WBSO de private R&D bij alle bedrijven in Nederland stimuleert, ongeacht grootte of sector. Doordat bedrijven het fiscale voordeel via de loonheffing krijgen, kunnen zij dit direct verrekenen en ook profiteren als zij nog geen winst maken. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van andere landen met fiscale R&D instrumenten die achteraf via de winstbelasting worden verrekend.
Naar aanleiding van het rapport zijn er ook wat aanbevelingen gedaan om de WBSO te verbeteren, zoals vereenvoudiging van de administratie om de administratieve lasten te verminderen. Daarnaast is de definitie van programmatuur in de ICT-ontwikkeling mogelijk te scherp. De WBSO is gericht op technisch nieuwe programmatuur. Bepaalde vormen van ICT-ontwikkeling kwalificeren nu niet voor de WBSO. De staatssecretaris is voornemens om onafhankelijke experts te vragen deze definitie te beoordelen.
De staatssecretaris zal met Prinsjesdag 2019 de Kamer nader over informeren over de budgetsystematiek, de parameters voor 2020 en eventuele aanpassingen in de regeling.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Editie: 15 april