De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst en de Minister voor Rechtsbescherming zien niets in een eventuele aanpassing van wetgeving ten behoeve van SBF-ers.

Per 1 januari 2013 is de Wet uniformering loonbegrip in werking getreden. Dit had (onder andere) tot gevolg dat per die datum uitkeringen vanwege tijdelijke inactiviteit als loon uit tegenwoordige arbeid kunnen kwalificeren. Daardoor kan de witte loonbelastingtabel op de Substantieel Bezwarende Functies verlofuitkeringen van toepassing zijn. Dit betekent dat bepaalde SBF-verlofuitkeringen, door toepassing van de arbeidskorting, per 1 januari 2013 tot een hogere netto-uitkering leidden dan voor 1 januari 2013 het geval was.

Tijdens het algemeen overleg van 5 februari 2020 heeft de Tweede Kamer voorgesteld om met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2013 de periode van maximaal 104 weken waarin de witte loonbelastingtabel mag worden toegepast voor de SBF-ers te laten starten per 1 januari 2013. Het kabinet is geen voorstander van een dergelijke aanpassing. Het met terugwerkende kracht aanpassen van de wet is volgens de bewindslieden voor deze situatie een brug te ver. Het met terugwerkende kracht aanpassen van de Wet op de loonbelasting 1964 zou gevolgen hebben voor een veel grotere groep dan alleen de SBF-uitkeringsgerechtigden. Precedentwerking is niet te voorkomen. Het maakt daarbij niet uit of je een dergelijke terugwerkende kracht bij wet of anderszins, bijvoorbeeld bij beleidsbesluit, zou willen regelen. Ook tegemoetkoming vanuit de werkgever ligt niet voor de hand en schept ongewenste precedentwerking.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 20 maart

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen