Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat de getrapte werkwijze bij het onderzoek naar de gemachtigde van een zorgvuldige en voldoende voortvarende handelwijze getuigt en dat dus geen sprake is van een ambtelijk verzuim.

X claimt in de IB-sfeer jarenlang aftrek van scholingsuitgaven. De maatschap die zijn aangiften heeft verzorgd, valt in 2015 bij de Belastingdienst op door het hoge percentage aftrekbare kosten dat voor klanten wordt geclaimd. Alle aangiften waarin boven bepaalde grenzen aftrekken worden geclaimd, worden vanaf begin 2016 daarom automatisch uitgeworpen. De uitkomsten hiervan zijn zodanig dat X in 2017 ook alsnog wordt gevraagd zijn aftrekken te onderbouwen. In geschil zijn de navorderingsaanslagen over 2013, 2014 en 2015. Volgens Rechtbank Den Haag heeft de inspecteur een ambtelijk verzuim begaan door de aangifte over 2015 niet te onderzoeken. De inspecteur gaat in hoger beroep.

Hof Den Haag oordeelt dat de getrapte werkwijze bij het onderzoek naar de gemachtigde van een zorgvuldige en voldoende voortvarende handelwijze getuigt en dat dus geen sprake is van een ambtelijk verzuim. De directe aanleiding voor het onderzoek naar de scholingsuitgaven is het onderzoek naar zijn gemachtigde geweest. De uitworp van zijn aangiften met code 1043 is dus geen onrechtmatige selectie, ondanks dat X hierdoor mogelijk wel in de Fraude Signalering Voorziening (FSV) is opgenomen. X maakt de aftrek in 2015 niet aannemelijk. Het beroep van de inspecteur is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 16

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hof Den Haag

Editie: 23 maart

14

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen