X verricht diensten zoals het geven van bedrijfsadviezen en vertaalwerkzaamheden ten behoeve van ondernemingen die zaken doen in China. Sedert 1996 is het behaalde resultaat negatief. Aangaande de aanslag IB 2001 procedeerde X over de aftrek van het door haar opgevoerde verlies uit onderneming tevergeefs tot en met de Hoge Raad. In de aangifte IB 2002 voert X weer een ondernemingsverlies op en weer corrigeert de inspecteur de aangifte.
Hof Amsterdam volgt de inspecteur dat ook in 2002 geen sprake is van een bron van inkomen. X verricht haar activiteiten in het economische verkeer, zij beoogt met haar activiteiten geldelijke voordeel, maar in geschil is of dit voordeel ook redelijkerwijs te verwachten is. Ter beoordeling daarvan zijn de feiten en omstandigheden einde 2002 maatgevend maar ook die van andere, latere jaren. Omdat de inspecteur de door X over de jaren na 2002 overgelegde gegevens gemotiveerd betwist en X geen medewerking wil verlenen aan een onder leiding van het hof in te stellen boekenonderzoek om op deze wijze inzicht te verkrijgen in de vraag of de door X gepresenteerde winstcijfers over de jaren 2006 t/m 2009 juist zijn, concludeert het hof dat X niet bewijst dat sprake is van een bron van inkomen en ook niet van een onderneming in fiscale zin. Het hof verklaart het beroep van X ongegrond.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
Herstelwet box 3 leidt tot buitenproportionele heffing in 2020 na waardedaling aandelen
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de box 3-heffing volgens de Herstelwet nog steeds leidt tot een buitenproportionele heffing. Uitgaande van het werkelijke rendement wordt de aanslag verder verminderd naar een belastbaar inkomen uit sparen en beleggen van nihil.
Een vordering van een vennoot op een beleggings-CV in box 3
Een vennoot in een (besloten) beleggings-CV moet zijn deelgerechtigdheid in de afzonderlijke activa en passiva van het vennootschapsvermogen in box 3 vermelden.
'250.000 zzp'ers lopen risico door schijnzelfstandigheid'
De handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst raakt mogelijk 250.000 zzp'ers, schat ABN Amro. Vooral in de zorg, kinderopvang, onderwijs en bij de overheid moeten werkgevers de inzet van zzp'ers kritisch bekijken, vindt de bank.
EU-lidstaten schrappen dubbele belasting op rendement investering
De EU-ministers van Financiën zijn dinsdag akkoord gegaan met nieuwe belastingregels. Die gaan ervoor zorgen dat beleggers geen dubbele belasting meer hoeven te betalen over het rendement van hun grensoverschrijdende beleggingen in aandelen en obligaties.
Nota nav het tweede verslag wetsvoorstel Wet aanpassing bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het tweede verslag van het wetsvoorstel Wet aanpassing bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd. Hierin doet de staatssecretaris een toezegging ten aanzien van een juridische splitsing vanwege de uitsluiting van tracking stocks.
Beroepen niet-ontvankelijk omdat X valt onder de massaalbezwaarprocedure box 3
Hof ’s-Hertogenbosch onderschrijft het oordeel van Rechtbank Zeeland-West-Brabant dat de beroepen van X niet-ontvankelijk zijn. X valt onder de massaalbezwaarprocedure inzake box 3 en heeft niet om een individuele uitspraak op bezwaar gevraagd.
Villabelasting: 1-0 voor de Belastingdienst
Als een woning een WOZ-waarde heeft van meer dan € 1.310.000 (2024) wordt een eigenwoningforfait berekend van 2,35 procent van de WOZ-waarde over de waarde boven dit grensbedrag (villabelasting). Rechtbank Noord-Holland heeft in eerste uitspraak over deze villabelasting geoordeeld dat het niet strijdig is met art. 1 EP EVRM.
Nota naar aanleiding van het tweede verslag Belastingplan 2025
Staatssecretaris Van Oostenbruggen heeft de nota naar aanleiding van het tweede verslag bij het Belastingplan 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd. Hierin worden de nadere vragen beantwoord na ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag.
'Bemiddelbureaus krijgen boetes en naheffingen schijnzelfstandigheid bij hersteloperatie toeslagenaffaire vergoed'
Het ministerie van Financiën verlengt de contracten met zzp’ers die werkzaam zijn voor de hersteloperatie toeslagen tot na 1 januari 2025. Dit geldt ook voor zzp’ers die door het ministerie zelf worden aangemerkt als (waarschijnlijk) schijnzelfstandigen. Staffingbedrijven die deze zzp’ers leveren, mogen eventuele naheffingen en boetes doorbelasten aan het ministerie. Dit blijkt uit een brief in handen van het kennisplatform voor de arbeidsmarkt, ZiPconomy. Deze brief stuurde het ministerie onlangs aan de bedrijven via wie deze zzp’ers worden ingehuurd.