Rechtbank Gelderland oordeelt dat een bestuurder van een limited in de onderhavige situatie niet anders wordt behandeld dan de bestuurder van bijvoorbeeld een naamloze vennootschap. Daarom is schending van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) niet aan de orde.

Belanghebbende, de heer X2, is één van de bestuurders van C limited. Deze is opgericht naar Engels recht en is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. C ltd participeert in en is bestuurder van een commanditaire vennootschap alhier. Deze cv verkoopt hotelbonnen in de vorm van een abonnement. Aangezien dit volgens de Autoriteit Consument & Markt in strijd is met de Timesharerichtlijn moet de cv haar activiteiten (uiteindelijk) staken. Aan deze cv zijn diverse belastingaanslagen opgelegd die onbetaald zijn gebleven. In geschil is of X2 hiervoor terecht hoofdelijk aansprakelijk is gesteld op grond van art. 33 Inv. 1990. De cv bezit namelijk geen rechtspersoonlijkheid. X2 stelt onder meer dat hij als bestuurder van een vennootschap naar Engels recht wordt benadeeld ten opzichte van een bestuurder van een vennootschap naar Nederlands recht.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat een bestuurder van een limited in de onderhavige situatie niet anders wordt behandeld dan de bestuurder van bijvoorbeeld een naamloze vennootschap. Daarom is schending van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) niet aan de orde. X2 beroept zich ook vergeefs op de disculpatiemogelijkheid (art. 33 lid 4 Inv. 1990). Weliswaar heeft X2 een melding van betalingsonmacht gedaan, maar art.33 bevat geen meldingsregeling zoals in art. 36. Overigens geldt ook daar dat de melding zelf geen disculpatie is, maar dat deze slechts een rol speelt in de bewijslastverdeling. De sterke omzetdaling door de juridische problemen behoort tot het normale bedrijfsrisico. Bovendien gaat het deels om zakelijke belastingen. X2 heeft niet toegelicht waarom geen loonheffing en btw betaald kon worden. Het beroep van X2 is ook voor het overige ongegrond.

 

Lees ook het thema Bestuurdersaansprakelijkheid.

 

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Invorderingswet 1990 36

Invorderingswet 1990 33

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Invordering

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 28 juli

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen