Rechtbank Rotterdam oordeelt dat de gemeente bij de WOZ-waardering van het 51 jaar oude dagverblijf heeft mogen besluiten de levensduur te verlengen.

X is eigenaar van een dagverblijf voor volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking. Het object heeft als bouwjaar 1975. De WOZ-waarde van het object wordt berekend op de gecorrigeerde vervangingswaarde. Dit is de vervangingswaarde gecorrigeerd met een aftrek voor technische en functionele veroudering. X klaagt erover dat de gemeente de levensduur van het object heeft verlengd. Omdat op de waardepeildatum de onroerende zaak 43 jaar oud is, is de restwaarde van de onroerende zaak bereikt.

Rechtbank Rotterdam oordeelt dat de gemeente bij de WOZ-waardering van het 43 jaar oude dagverblijf niet heeft kunnen besluiten de levensduur te verlengen. De gemeente heeft bij het bepalen van de technische afschrijving de gemiddelde restwaarde uit de taxatiewijzer aangehouden. Dan is het enkele feit dat het pand wordt onderhouden en het gebruik niet op korte termijn zal worden beëindigd onvoldoende om ook een levensduurverlenging toe te passen. Door de levensduurverlenging wordt de restwaarde later bereikt, maar desondanks is de restwaarde niet aangepast of duidelijk gemaakt wat de invloed van de levensduurverlenging op de restwaarde is. De rechtbank verlaagt de WOZ-waarde van € 760.000 naar € 650.000.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet waardering onroerende zaken 17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Waardering onroerende zaken

Instantie: Rechtbank Rotterdam

Editie: 4 maart

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen