Bij het tot stand komen van toekomstige wet- en regelgeving is het burgerperspectief van groot belang. Het pakket Belastingplan 2021 wordt voorzien van een separate doenvermogentoets. Dat schrijven de beide Staatssecretarissen van Financiën aan de Eerste Kamer.

Om er voor te zorgen dat doenvermogen structureel een rol gaat spelen in het proces van wet- en regelgeving gaan de bewindslieden een toolbox Doenvermogen ontwikkelen en gebruiken. In deze toolbox zitten methoden als gedragsanalyses, stakeholdersonderzoeken, burgerpanels, veldexperimenten, internetconsultaties, focusgroepen, enquêtes en interviews. Afhankelijk van het type maatregel, de fase van het beleidsproces en wijze van betrokkenheid van burgers zullen passende tools worden gekozen.

Doenvermogen wordt ook een vast onderdeel van de internetconsultaties. Doenvermogen is verder een onderdeel van het traject van de contourennota en routekaart voor een alternatief Toeslagenstelsel. De beide bewindslieden zijn ervan overtuigd dat de maatregelen uit het wetsvoorstel Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen het doenvermogen van mensen zullen versterken.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2020

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 10 juli

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen