Schadevergoedingen aan een slachtoffer met letselschade maken deel uit van de rendementsgrondslag van box 3. De omvang van het vermogen is via het verzamelinkomen van belang voor het bepalen van de hoogte van de eigen bijdragen voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015).
Op 1 januari 2013 is voor de Wlz de vermogensinkomensbijtelling van 8% ingevoerd. Voor de letselschadevergoeding geldt geen uitzondering voor wat betreft de vermogensinkomensbijtelling. Dat heeft de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geantwoord op vragen van de Tweede Kamerleden De Vries, Visser en Van Wijngaarden over het bericht "Letselschade-uitkering verkeersslachtoffer moet belastingvrij".
De staatssecretaris voegt daar aan toe dat hij op dit moment nog in overleg is met Slachtofferhulp Nederland en andere (ervarings)deskundigen om te bezien welke knelpunten in de praktijk worden ervaren bij de doorwerking van letselschadevergoedingen op het vermogen. Ook wil hij nog in overleg treden met het Verbond van Verzekeraars. Hij verwacht de Tweede Kamer voor de zomer te kunnen informeren over de uitkomsten van deze overleggen.
Hij stelt dat er voor een aantal eenmalige uitkeringen wel een vrijstelling van de vermogensinkomensbijtelling geldt. Het betreft dan bijvoorbeeld eenmalige uitkeringen die zijn verstrekt aan slachtoffers van het gebruik van DES-preparaten, aan asbestslachtoffers en aan overlevenden van de nieuwjaarsbrand in Volendam.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Sociale zekerheid algemeen
Regelgevende instantie: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Editie: 25 april