In OESO-werkgroepverband wordt gewerkt aan verschillende indicatoren van belastingontwijking door onder andere de geanonimiseerde gegevens uit landenrapporten in het kader van Country-by-Country Reporting te verzamelen en te analyseren.

Dat antwoordt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën op vragen van de Kamerleden Snels en Van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks) over het artikel in de Volkskrant ‘Oeganda loopt € 21 miljoen mis door Nederland (en dat is het topje van de ijsberg)’.

Het kabinet geeft aan dat het schatten van de omvang van belastingontwijking erg lastig is. Een eenduidige definitie van belastingontwijking ontbreekt en het ontbreekt daarnaast aan betrouwbare gegevens. Het kabinet wil zo goed mogelijk in beeld brengen of de maatregelen tegen belastingontwijking effectief zijn en zal de Kamer hierover informeren. Daarbij worden in het bijzonder ook de inkomensstromen van en naar ontwikkelingslanden gemonitord.

In het voorjaar van 2021 dient het kabinet een wetsvoorstel in om aanvullende maatregelen te nemen tegen onbelaste dividendstromen naar laagbelastende jurisdicties. Verder komt het kabinet in het voorjaar van 2021 met een afzonderlijk wetsvoorstel om de toepassing van het at arm’slength-beginsel aan te passen. Met deze maatregel worden internationale mismatches bestreden. Ook werkt het kabinet in internationaal verband actief aan verdere oplossingen tegen belastingontwijking, zoals binnen de OESO en de EU.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 18 december

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen