De MIA/VAMIL-regeling is niet van toepassing op potstallen. De potstal is nl. niet opgenomen als huisvestingssysteem in Bijlage 1 van de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav). De potstal valt onder de categorie overige huisvestingssystemen. Dit heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken geantwoord op vragen van het Tweede Kamerlid De Groot (D66) over de toepassing van de MIA/VAMIL-regeling op potstallen.
Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL staan vermeld op de Milieulijst. De Milieulijst 2017 vermeldt voor wat betreft stallen de volgende mogelijkheden:
1.: Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) gecertificeerde stallen ten behoeve van melkvee, varkens, pluimvee, melkgeiten, konijnen, eenden, kalkoenen, vleeskalveren en vleesvee.
2.: Een beperkt aantal mogelijkheden voor stallen voor biologische melk- of pluimveehouderij met vermindering van de ammoniakemissie. Bij deze stallen moet de ondernemer in bezit zijn van een, door Skal afgegeven, certificaat Biologische Productie Nederland (de ondernemer moet biologisch produceren) en de gehele stal moet zijn voorzien van ammoniakemissiearme staltechnieken. Onder ammoniakemissiearme staltechnieken worden verstaan:
- huisvestingssystemen die zijn opgenomen in bijlage 1 bij de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) en niet zijn aangemerkt als een overig huisvestingssysteem, of
- huisvestingssystemen waarvoor een bijzondere emissiefactor is vastgesteld als bedoeld in artikel 3 van de Rav (de stal moet een proefstal status hebben).
3.: Proefstallen, waarbij de stal voorzien moet zijn van een stalsysteem waarvoor een bijzondere emissiefactor is vastgesteld als bedoeld in artikel 3 van de Rav. Daarnaast moet het stalsysteem gemeten worden volgens het voorgeschreven Protocol voor meting van ammoniakemissie uit huisvestingssystemen in de veehouderij of een gelijkwaardige meetmethode.
Sinds de invoering van het Besluit emissiearme huisvesting (Beh) in 2015 mag het potstalsysteem niet meer worden gebouwd, omdat de ammoniakemissie te hoog is. Een alternatief voor de potstal is de vrijloopstal. Een vrijloopstal die ook een proefstalstatus heeft, kan in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting
Dossiers: Agro
Regelgevende instantie: Ministerie van Economische Zaken
Editie: 16 juni