In het rapport Onderzoek Informatiebeschikking 2023 wordt geconcludeerd dat de in 2016 geconstateerde knelpunten nog steeds bestaan, en dat ze op onderdelen meer zijn gaan knellen. Daarnaast is er een nieuw knelpunt bijgekomen. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer.

De lange doorlooptijd van procedures over opgelegde informatiebeschikkingen wordt als grootste knelpunt ervaren. In 2016 werd dit ook als voornaamste knelpunt genoemd. Als overige knelpunten worden genoemd het gedeeltelijk disfunctioneren van de informatiebeschikking bij de administratieplicht, het disfunctioneren van de kostenvergoedingsbeschikking en de samenloop met de (civiele) dwangsomprocedure. Als nieuw knelpunt wordt genoemd dat rechtzoekenden het belang van de informatiebeschikking niet altijd overzien.

In het rapport wordt een aantal oplossingsrichtingen genoemd. Eén daarvan is het terugbrengen van een gerechtelijke procedure over de informatiebeschikking naar één feitelijke instantie met mogelijkheid tot cassatie. Vanwege de demissionaire status van het kabinet kondigt Van Rij geen wetswijzigingen aan. Van Rij laat wel ambtelijk onderzoek doen naar verschillende oplossingsrichtingen met het doel eventuele wetswijzigingen mee te laten lopen met de Fiscale Verzamelwet 2026. Voor het zomerreces wordt de Kamer geïnformeerd of wat kan worden gedaan om ervoor te zorgen dat rechtzoekenden het belang van de informatiebeschikking beter kunnen overzien.

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 8 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

275

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen