De Staatssecretaris van Financiën heeft aan de Tweede Kamer toegestuurd de door hem toegezegde reactie op de CPB-notitie met de doorrekening van de standaardkoopkracht van voorbeeldhuishoudens.

De Staatssecretaris van Financiën heeft aan de Tweede Kamer zijn reactie gestuurd op de CPB-notitie met de doorrekening van de standaardkoopkracht van voorbeeldhuishoudens. Die notitie had hij toegezegd tijdens de plenaire behandeling van de novelle op het Belastingplan 2016.

In zijn reactie bespreekt hij de uitkomsten van de doorrekening van het CPB. Daarbij staat hij stil bij het gestandaardiseerde inkomen van verschillende huishoudens en gaat hij specifiek in op het verschil in belastingdruk tussen eenverdiener- en tweeverdienerhuishoudens.

Hij constateert dat er belastingdrukverschillen zijn en stelt dat die mede te maken hebben met de individualisering van de inkomstenbelasting die begin jaren zeventig is ingezet. Tegenwoordig wordt in beginsel het inkomen van beide partners individueel belast maar wordt het huishoudinkomen nog wel als maatstaf voor draagkracht gebruikt waarop eventuele inkomensondersteuning, hoofdzakelijk via toeslagen, wordt gebaseerd.

De staatssecretaris onderkent dat de invalshoek die wordt gekozen bij de vergelijking van de belastingdruk, vergelijking op individueel inkomen of huishoudinkomen, veel invloed heeft op de uitkomsten. Hij erkent dat de gekozen invalshoek primair een politieke keuze is.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 17 juni

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen