De Staatssecretaris van Financiën heeft zijn reactie op het rapport ‘Geen powerplay maar fair play' van de Nationale ombudsman naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit rapport gaat over de stopzetting van de kinderopvangtoeslag bij ongeveer 232 gezinnen in september 2014, die allemaal kinderopvang afnamen bij hetzelfde gastouderbureau. De Ombudsman vindt dat er bij de stopzetting sprake is geweest van een disproportionele reactie op een signaal van mogelijke onrechtmatigheid.
De staatssecretaris erkent dat in deze zaak de balans te veel is doorgeslagen naar het tegengaan van misbruik en dat er onvoldoende oog voor het burgerperspectief is geweest. Hij stelt dat dit ertoe heeft geleid dat de processen en de handelwijze van Toeslagen sinds juli 2016 als volgt zijn verbeterd:
a. Toeslagen stopt een toeslag niet meer lopende een onderzoek naar de rechtmatigheid van de aangevraagde toeslag. Pas als uit het onderzoek blijkt dat er geen recht bestaat, wordt de toeslag gestopt. Wel kan, indien noodzakelijk geacht, de uitbetaling van het voorschot tijdelijk worden opgeschort.
b. In de communicatie naar de aanvragers wordt duidelijker aangegeven waarom er geen recht op de toeslag bestaat. Wanneer de reden ligt in het niet overleggen van alle benodigde stukken, wordt duidelijker aangegeven welke stukken ontbreken of niet voldoen.
c. Er wordt meer gestuurd op een tijdige afhandeling van de bezwaarschriften door Toeslagen.
d. Wanneer een aanvrager vragen stelt over een beslissing of de status van een lopende procedure, wordt hij beter te woord gestaan. Uiteraard zullen er altijd individuele situaties blijven bestaan waarin in verband met het lopende onderzoek bepaalde informatie nog niet gegeven kan worden.
Verder reageert de staatssecretaris op de vier aanbevelingen die de Ombudsman doet. Hij volgt de aanbeveling op om de voorheen afgewezen bezwaarschriften en de lopende beroepszaken binnen een termijn van drie maanden ambtshalve te toetsen aan de uitspraak van de Raad van State.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 15 november