Staatssecretaris Van Huffelen beantwoordt alsnog vragen van de leden van de CDA-fractie over het risicoclassificatiemodel van Toeslagen.

Niet gebleken is dat onderscheid is gemaakt tussen ouders met een buitenlandse achtergrond en ouders met een Nederlandse achtergrond. Toeslagen zijn gestopt van zowel ouders met een Nederlandse achtergrond als met een buitenlandse achtergrond. In het risicoclassificatiemodel van Toeslagen speelde de tweede nationaliteit geen rol. Er werd onderscheid gemaakt tussen Nederlanderschap en niet-Nederlanderschap. Als één van de nationaliteiten Nederlands is, wordt deze indicator op Ja gezet. Ongeacht een eventuele andere nationaliteit. Alleen als geen van de nationaliteiten Nederlands is wordt de indicator op Nee gezet. Sinds oktober 2018 wordt de indicator ‘Nederlander Ja/Nee’ niet meer gebruikt in het risicoclassificatiemodel voor de kinderopvangtoeslag. In april 2019 is deze indicator ook voor de huurtoeslag verwijderd, waarmee een aan nationaliteit gelieerde indicator niet meer voorkomt in het risico-classificatiemodel. Nationaliteit wordt op geen enkele wijze meer gebruikt om een risico inschatting te maken op onjuist gebruik van toeslagen.

In het eerste kwartaal van 2021 zal naast de processen rond risicoselectie en signalen van mogelijke fraude, het gebruik van nationaliteit in de systemen van de Belastingdienst in kaart zijn gebracht. Het is van groot belang dat in dit diepgaande onderzoek alle informatie over het gebruik van nationaliteit naar boven komt, aldus Van Huffelen.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 20 januari

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen