Belanghebbende, de heer X, werkt in dienstbetrekking. In 2001 raakt X in dat kader betrokken bij een grote vastgoedtransactie. Een deel van de opbrengst, zijnde f 119.000 (€ 53.999), sluist X door naar een stichting waar hij bestuurslid van is. De stichting gaat daartoe een sponsorovereenkomst aan met één van de betrokken partijen en stuurt deze hiervoor een factuur. Het geld wordt later door de stichting overgemaakt naar bankrekeningen van X. Volgens Rechtbank Haarlem was de sponsorovereenkomst slechts een dekmantel om te maskeren dat X een vergoeding had bedongen voor verleende diensten. De (eerste) eigenaar van het pand wist niet dat het pand veel meer waard was. Het inkomen van X is dus terecht gecorrigeerd. X gaat in hoger beroep. Hof Amsterdam oordeelt dat de factuur de functie had te versluieren dat X de litigieuze bate als beloning voor door hem verstrekte informatie had genoten. De ontvangst door de stichting van het gehele bedrag kan in redelijkheid aan de dienstbetrekking worden toegerekend en wel in die zin dat het van derden afkomstig loon is. Hierbij wordt overwogen dat zijn leidinggevende er volgens X mee instemde dat hij tipgeld kreeg. Het maakt niet uit dat X de bij de stichting in 2006 nageheven BTW vanuit privé aan haar heeft vergoed. Voor 2001 is dit namelijk van geen enkele betekenis. Het beroep van X is ongegrond.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
Uitkomst webmodule beoordeling arbeidsrelaties geen zekerheid
De webmodule beoordeling arbeidsrelaties is een instrument voor opdrachtgevers om een indicatie te krijgen of bepaalde werkzaamheden zich ervoor lenen door een zelfstandige te worden gedaan, of dat er gezien de feiten en omstandigheden sprake lijkt van een dienstbetrekking. Aan de indicatie kan geen zekerheid worden ontleend. De uitkomst van de webmodule is juridisch ook niet houdbaar in een geschil met de Belastingdienst.
Financiën: onbelaste vergoeding bij werkjubileum werkt matig
De regeling waardoor werkgevers onbelast een maandsalaris kunnen uitkeren bij een bijzonder werkjubileum, krijgt een matig rapportcijfer. Het belastingvoordeel is beperkt doeltreffend en niet doelmatig. Volgens de afspraken van het kabinet gaat dan mogelijk het mes in zo'n regeling. Dat zou 36 miljoen euro per jaar opleveren, mogelijk om te compenseren dat de btw op cultuur en sport niet omhoog gaat.
Diensttijdvrijstelling beperkt doeltreffend en niet doelmatig
Het Ministerie van Financiën heeft de diensttijdvrijstelling voor werknemers die een diensttijd van 25 of 40 jaar bereiken voor het eerst geëvalueerd. Deze fiscale regeling wordt beoordeeld als beperkt doeltreffend en als niet doelmatig. Staatssecretaris van Financiën deelt het onderzoek met de Tweede Kamer.
Nettoloon omhoog voor meeste werkenden door extra belastingschijf
De meeste werkenden krijgen in 2025 een hoger nettoloon, meldt loonstrookverwerker ADP na berekeningen. Dat komt vooral doordat er volgend jaar een extra belastingschijf bij komt, waardoor veel mensen minder belasting zullen betalen dan nu. Sommige parttimers gaan er echter op achteruit.
Werknemers die pas in 2026 elektrische auto leasen missen bijtellingskorting
Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
Tarieven, bedragen en percentages loonheffingen vanaf 1 januari 2025 beschikbaar
De Belastingdienst heeft de tabellen met de tarieven, bedragen en percentages loonheffingen voor 2025 gepubliceerd. Dezestaan in een aparte bijlage bij de Nieuwsbrief Loonheffingen 2025.
In Nederland verblijvende Oekraïense vluchteling is ingekomen werknemer voor 30%-regeling
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X, die naar Nederland is gekomen vanwege de in 2022 uitgebroken oorlog in Oekraïne, kwalificeert als ingekomen werknemer voor de toepassing van de 30%-regeling.
'250.000 zzp'ers lopen risico door schijnzelfstandigheid'
De handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst raakt mogelijk 250.000 zzp'ers, schat ABN Amro. Vooral in de zorg, kinderopvang, onderwijs en bij de overheid moeten werkgevers de inzet van zzp'ers kritisch bekijken, vindt de bank.
'Bemiddelbureaus krijgen boetes en naheffingen schijnzelfstandigheid bij hersteloperatie toeslagenaffaire vergoed'
Het ministerie van Financiën verlengt de contracten met zzp’ers die werkzaam zijn voor de hersteloperatie toeslagen tot na 1 januari 2025. Dit geldt ook voor zzp’ers die door het ministerie zelf worden aangemerkt als (waarschijnlijk) schijnzelfstandigen. Staffingbedrijven die deze zzp’ers leveren, mogen eventuele naheffingen en boetes doorbelasten aan het ministerie. Dit blijkt uit een brief in handen van het kennisplatform voor de arbeidsmarkt, ZiPconomy. Deze brief stuurde het ministerie onlangs aan de bedrijven via wie deze zzp’ers worden ingehuurd.
Besluit over fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties
De Staatssecretaris van Financiën heeft een besluit gepubliceerd over de fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties. In dit besluit zijn de gevolgen van de op 1 januari 2023 in werking getreden Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten voor de fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties nader uitgewerkt.