Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X niet aannemelijk maakt dat de gemiddelde consument de door X verrichte prestatie hoofdzakelijk ziet als het geven van gelegenheid tot het nemen van (sauna)baden.

X exploiteert een ‘men-only’-sauna. De accommodatie bestaat uit twee verdiepingen. Op de eerste verdieping is een darkroom met meerdere privécabines waarin het verrichten van seksuele handelingen is toegestaan. X organiseert speciale activiteiten in de accommodatie zoals opgietingen, Hammam, massages en Turkse zeepmassages. De bezoekers betalen een toegangsprijs en krijgen daarvoor toegang tot de volledige accommodatie.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X niet aannemelijk maakt dat de gemiddelde consument de door X verrichte prestatie hoofdzakelijk ziet als het geven van gelegenheid tot het nemen van (sauna)baden. Het verlenen van toegang tot de sauna en toegang tot de faciliteiten waar seksuele handelingen kunnen worden verricht, zijn nevengeschikt aan elkaar. Daarom is sprake van één prestatie die bestaat uit een totaalpakket aan faciliteiten, waarbij het gelegenheid geven tot seksueel vermaak niet bijkomstig is. Het verlenen van toegang tot de accommodatie is belast tegen het algemene BTW-tarief van 21%.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Besluit toelichting op de reikwijdte en toepassing van Tabel I bij de Wet op de omzetbelasting 1968 3

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 21 december

Informatiesoort: VN Vandaag

  411
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen