Op vragen over de evaluatie energiebelasting antwoordt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer dat het aan een volgend kabinet is om te beslissen over eventuele aanpassingen aan het degressieve stelsel van de energiebelasting. Uit de evaluatie energiebelasting blijkt dat de energiebelasting met name doeltreffend is bij huishoudens en bedrijven met een laag energiegebruik. Het effect is minder sterk bij grootverbruikers door de lagere schijftarieven en specifieke regelingen. De degressiviteit van de energiebelasting is een beleidsafweging tussen het stimuleren van energiebesparing en de concurrentiepositie van energie-intensieve bedrijven.

De inzichten uit de evaluatie kunnen verder worden gebruikt bij het beoordelen van het herzieningsvoorstel voor de Richtlijn energiebelastingen dat de Europese Commissie naar verwachting in de zomer van 2021 zal publiceren. Nederland staat positief tegenover het voornemen van de Europese Commissie om in het herzieningsvoorstel te komen met voorstellen om minimumtarieven te verhogen en de ruimte voor vrijstellingen te beperken om de energiebelasting zo sterker te laten bijdragen aan CO2-reductie met oog voor de mogelijke gevolgen voor de internationale concurrentiepositie van bedrijven op de wereldmarkt.

Voor de glastuinbouw is de gasprijs op dit moment gunstiger dan de elektriciteitsprijs. Om het verbruik van energie te verminderen of het verduurzamen sterker te bevorderen kan de prijs van aardgas ten opzichte van elektriciteit worden aangepast. Dit moet worden afgezet tegen de effecten op de andere beleidsdoelen die met de betrokken regelingen worden nagestreefd. Denk bijvoorbeeld aan de concurrentiepositie van de glastuinbouwsector. Ook hierin zijn de keuzes aan een volgend kabinet.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 29 juni

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen