Advocaat-generaal Wattel concludeert dat het verlies op de swaps weliswaar reëel is, maar dat er geen sprake is van een definitief verlies. Verder merkt de A-G nog op dat het oordeel van het hof ten aanzien van één soort swap niet voldoende is gemotiveerd.
X bv heeft diverse leningen met een variabele rente bij banken afgesloten. Om het risico van een stijgende marktrente en een fluctuerende cashflow te beperken, sluit X bv renteswaps met de banken. Omdat de marktrente na het aangaan van de swaps is gedaald, hebben ze voor X bv in 2010 - 2011 een negatieve waarde van circa € 6 à € 7 mln. Deze negatieve waarde betreft de contante waarde van het op de balansdatum te verwachten verschil tussen de variabele rente die X bv op basis van de swaps van de banken ontvangt en de vaste rente die zij op basis van de swaps aan de banken betaalt. In geschil is of X bv deze negatieve waarde op grond van goed koopmansgebruik bij de winstbepaling in aanmerking mag nemen. Hof Den Haag oordeelt dat X bv niet een hogere last in aanmerking mag nemen dan het saldo van de over een jaar door X bv en de banken over en weer verschuldigde premies. De negatieve waarde van de swaps en de uit de contracten voortvloeiende verplichtingen kunnen niet gepassiveerd worden. Verder merkt het hof nog op dat, bij het in aanmerking nemen van de rentelast in een eerder jaar, aan het voorzichtigheidsbeginsel een onevenredig zwaar gewicht wordt toegekend, en onnodig inbreuk wordt gemaakt op de hoofdregel van goedkoopmansgebruik. X bv gaat in cassatie.
Advocaat-generaal Wattel concludeert dat het verlies op de swaps weliswaar reëel is, maar dat er geen sprake is van een definitief verlies (of definitieve winst). Verder merkt de A-G nog op dat het oordeel van het hof ten aanzien van één soort swap niet voldoende is gemotiveerd. Het betreft de swap die niet samenhangt met bepaalde leningen. De A-G adviseert de Hoge Raad dan ook om de zaak te verwijzen.
Lees ook het thema Afwaardering van bedrijfsmiddelen
Wetsartikelen:
Wet inkomstenbelasting 2001 3.25
Wet op de vennootschapsbelasting 1969 8
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting
Instantie: Hoge Raad (Advocaat-Generaal)
Editie: 11 september