Ook dit jaar heeft de redactie een dossier samengesteld met daarin alle relevante berichten, artikelen en columns over het belastingplan 2022 en andere fiscale plannen.
Dossier Prinsjesdag 2021
De Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten is in het Staatsblad gepubliceerd en treedt 1 januari 2023 in werking.
Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de memorie van antwoord bij het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten naar de Eerste Kamer gestuurd.
De Tweede Kamer heeft op 28 juni 2022 het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten aangenomen.

Het door de Tweede Kamer aangehouden wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale regeling aandelenopties (V-N 2021/41.12) wordt niet aangepast. Dat heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën de Tweede Kamer laten weten.

De Kamer gaat dit jaar alsnog de belastingwet behandelen die regels versoepelt voor start-ups en het voor deze beginnende bedrijven makkelijker maakt werknemers aan te trekken. Dat vraagt althans verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij. De wet zou eigenlijk al dit jaar ingaan, maar de voorganger van Van Rij (Hans Vijlbrief) had de Kamer gevraagd nog even niet te stemmen over de wet, omdat de Kamer zelf en bijvoorbeeld de Raad van State grote zorgen hadden geuit.
Binnen enkele weken informeert het kabinet de Tweede Kamer over eventuele verbeteringen in het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten (V-N 2021/41.13). Dat schrijft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.

De gewijzigde belastingregels per 1 januari 2021 zijn goed te merken in de woningmarktcijfers. Zo is voor het eerst in jaren het aantal starters op de woningmarkt gestegen, meldt het Kadaster. Maar de instantie zegt daarbij gelijk dat de vergelijking tussen het slotkwartaal van 2021 met het eind van 2020 mank gaat. Dit vanwege het belastingvoordeel dat per 1 januari vorig jaar gold voor starters tot 35 jaar oud. Daardoor stelden vele koopstarters hun koopambities tot in het nieuwe jaar uit.

De Belastingdienst heeft een brief aan bpm-vergunninghouders gestuurd die gebruik kunnen maken van de tijdelijke goedkeuring van de betaling per kwartaal voor het tijdvak januari tot en met juni 2022.

Bij de behandeling van het Belastingplan 2022 bij de Eerste Kamer zijn negen moties ingediend, waarvan er drie zijn aangenomen. Toch wil ik graag een motie uitlichten die het níet heeft gehaald. Dit betreft de motie-Van Rooijen (50PLUS) over het aanstellen van een aparte Minister voor Belastingen.

In de eindejaarsregeling is een aantal wijzigingen opgenomen van enkele uitvoeringsregelingen, onder andere op het terrein van de directe belastingen, de indirecte belastingen, het formele belastingrecht en het invorderingsrecht.

Het Belastingplan 2022 is in het Staatsblad gepubliceerd en treedt 1 januari 2022 in werking. Voor enkele bepalingen geldt terugwerkende kracht tot en met een eerdere datum.

In dit eindejaarsbesluit is een aantal wijzigingen opgenomen van enkele uitvoeringsbesluiten op het terrein van de directe belastingen, de indirecte belastingen, de douane, het formele recht, de invordering en het internationale belastingrecht.
De Wet implementatie belastingplichtmaatregel uit de tweede EU-richtlijn antibelastingontwijking is in het Staatsblad geplaatst en treedt 1 januari 2022 in werking. De wet vindt voor het eerst toepassing met betrekking tot boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2022.
De wet Overige fiscale maatregelen 2022 is in het Staatsblad gepubliceerd en treedt 1 januari 2022 in werking. Voor enkele bepalingen geldt terugwerkende kracht tot en met een eerdere datum.
De Wet implementatie richtlijnen accijns 2022 is in het Staatsblad geplaatst en treedt 1 januari 2022 in werking. Voor enkele bepalingen geldt een afwijkende, latere, datum van inwerkingtreding.
Video's over Prinsjesdag 2021
TaxVisions, dé videotool voor fiscalisten, heeft een special samengesteld met een reeks van video's over de fiscale plannen van het kabinet voor 2022 en daarna.
Wilt u deze video's ook zien? Neem dan gratis een proefabonnement of bestel TaxVisions meteen in onze shop. Er staan al meer dan 1.400 video's over diverse fiscale onderwerpen online!
Hieronder kunt u gratis de Prinsjesdagvideo over de wijzigingen in de inkomstenbelasting bekijken:
De Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten is in het Staatsblad gepubliceerd en treedt 1 januari 2023 in werking.
Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de memorie van antwoord bij het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten naar de Eerste Kamer gestuurd.
Voor volgend jaar gelden nieuwe schijven en tarieven in de inkomstenbelasting.
Bij de behandeling van het Belastingplan 2022 bij de Eerste Kamer zijn negen moties ingediend, waarvan er drie zijn aangenomen. Toch wil ik graag een motie uitlichten die het níet heeft gehaald. Dit betreft de motie-Van Rooijen (50PLUS) over het aanstellen van een aparte Minister voor Belastingen.
Het pakket Belastingplan 2022 kent een afzonderlijk wetsvoorstel dat ziet op het verschuiven van de belastingheffing over de uitoefenwinst van werknemersaandelenopties naar het moment dat de aandelen verhandelbaar worden.
Ruim twee weken geleden op 18 oktober jl. schreef ik op dit platform onder opgemelde titel een column die het nodige stof heeft doen opwaaien. Uit de diverse reacties op mijn column – onder andere van Van de Streek in het FD van maandag 25 oktober jl. 1 en van Van der Vlugt in het FD van vrijdag 29 oktober jl. 2 – is mij inmiddels gebleken dat mijn betoog niet goed is begrepen.
'Een wassen neus', dat is de kwalificatie die collega Van de Streek in het NRC van afgelopen vrijdag 22 oktober jl. geeft aan het wetsvoorstel Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel. De vraag is wat hem tot deze diskwalificatie van dit wetsvoorstel brengt.
Waarom neemt de Staatssecretaris van Financiën de wetscommentaren van de beroepsorganisaties NOB en RB niet langer serieus? Sinds het wetsvoorstel Excessief lenen bij eigen vennootschap reageert de staatssecretaris niet meer integraal op de commentaren van deze twee organisaties, ondanks dat de Tweede Kamer daar wel expliciet om vraagt. Daarmee schoffeert de staatssecretaris de Tweede Kamer en laat hij zien een goede en gedegen parlementaire behandeling van fiscale wetsvoorstellen volstrekt onbelangrijk te vinden.