Het aantal faillissementen is in september opnieuw toegenomen. Op jaarbasis ligt het aantal faillissementen daarmee al zeventien maanden op rij hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorige maand werden volgens het CBS 25 meer bedrijven failliet verklaard dan in augustus. Dat is een stijging van 9 procent. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak.

Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen echter onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.


Bron: CBS

In september werden 278 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de specialistische zakelijke dienstverlening, zoals advisering en onderzoek, het grootste aantal faillissementen, namelijk 50. Dat zijn er 26 meer dan in augustus. Relatief gezien werden de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

In de handel, die tot de bedrijfstakken behoort met de meeste bedrijven, gingen 44 bedrijven failliet. Dat is bijna de helft minder dan de 86 faillissementen in augustus. Ook in de bouwnijverheid nam het aantal faillissementen af. In de horeca gingen meer bedrijven failliet.

Bron: CBS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Insolventierecht

153

Gerelateerde artikelen