In 2014 schonk de inmiddels overleden kunstverzamelaar Willem baron van Dedem een waardevol schilderij van Meindert Hobbema aan het Rijksmuseum. Vorige maand wist zijn kleinzoon, Van Dedem junior, een jarenlang geschil met de Belastingdienst over de waardering van het kunstwerk voor de periodieke giftenaftrek in zijn voordeel te beslechten.

RTL Nieuws dook in de zaak en doet verslag vanaf het moment van schenking tot het hoger beroep. Kern van het conflict is dat volgens de fiscus het schilderij van Hobbema bij de schenking véél te hoog gewaardeerd was, waardoor de verdeelde aftrekposten over de verschillende familieleden van Willem van Delden ook te hoog zou zijn.

In plaats van een serie rechtszaken met verschillende familieleden over verschillende belastingjaren, werd het vraagstuk van de waardering van het schilderij de inzet van één behapbare rechtszaak met een kleinzoon van Willem van Dedem. De kleinzoon hanteerde een waarde van 9 miljoen euro uit 2014 terwijl de Belastingdienst zich baseerde op een waardering uit 2010 van 4,5 miljoen euro. Daarmee halveerde de fiscus de aftrekpost van de kleinzoon.

Van Dedem junior stapte in 2019 naar de rechter om dat besluit aan te vechten. En met succes, want Rechtbank Gelderland gaf hem in september vorig jaar gelijk. De Belastingdienst gaf niet op, en ging in hoger beroep. Daarbij liet de fiscus alsnog een eigen taxatierapport opstellen, waarin een waarde aan het schilderij werd toegekend van 7,5 miljoen euro. Maar ook in hoger beroep verloor de fiscus.

De familie is opgetogen over de uitspraak. "Wij zijn blij met dit resultaat, vooral ook omdat dit goed nieuws betekent voor potentiële schenkers en zeer goed nieuws voor de museale wereld!", zo citeert RTL Nieuws een familielid.

Bron: RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

48

Gerelateerde artikelen