Advocaat-generaal (A-G) Pauwels van de Hoge Raad vindt dat de verstrekking van gratis gezonde lunchmaaltijden aan werknemers in het kader van arbobeleid onder de gerichte vrijstelling in de loonbelasting voor arbovoorzieningen valt. Hiermee behaalt Rob Baan, de eigenaar van het bedrijf Koppers Crest, een eerste succes sinds hij in 2021 startte met de procedure.
Als de Hoge Raad het advies opvolgt van de A-G (uitspraak op 17 november a.s.) zal hij er niet lang plezier aan beleven: sinds een wetswijziging is de gratis verstrekking van gezonde maaltijden vanaf 1 januari 2022 uitgesloten van de arbovrijstelling.
De zaak gaat over de jaren 2017 en 2018 toen Rob Baan kosteloos gezonde lunchmaaltijden aan zijn werknemers verstrekte. De lunchmaaltijden bevatten een vastgesteld minimum aan groenten en waren afgestemd met een diëtiste. Zij bevatten geen toevoegingen zoals zout, suiker en E-nummers.
De vraag was of, voor de loonbelasting, de gratis verstrekking ervan aan de werknemers belast is als loon in natura onder de eindheffing of onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen valt. Die vrijstelling geldt voor voorzieningen die rechtstreeks voortvloeien uit het arbeidsomstandighedenbeleid (arbobeleid) dat een werkgever voert op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).
Zowel de rechtbank als het hof beantwoordden die vraag ontkennend. Volgens het hof is de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen niet aan de orde bij voorzieningen die in meer algemene zin het welzijn en de gezondheid van werknemers bevorderen, zoals bij de verstrekking van gezonde lunches.
Koppers Crest was het daarmee niet eens en stelde beroep in cassatie in bij de Hoge Raad. Het bedrijf beroept zich op de tekst van art. 8.4a van de Uitvoeringsregeling Loonbelasting 2011 voor zijn standpunt dat de gratis verstrekking van gezonde lunchmaaltijden wel degelijk onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen valt, gegeven dat die verstrekking onderdeel is van zijn arbobeleid.
Volgens A-G Pauwels heeft Koppers Crest gelijk. De verstrekking van gezonde lunchmaaltijden valt volgens hem onder de vrijstelling omdat die verstrekking onderdeel is van het arbobeleid. De Arbowet verplicht werkgevers tot ziekteverzuimpreventiebeleid, en onderdeel daarvan kan zijn gezondheidsbeleid, waarvan weer onderdeel kan zijn de gratis verstrekking van gezonde lunchmaaltijden.
De A-G ziet niets in de opvatting van de staatssecretaris van Financiën dat de vrijstelling uitsluitend geldt voor voorzieningen die direct samenhangen met verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbowet. Hij ziet evenmin voldoende grond voor de opvatting van het hof dat voorzieningen die in meer algemene zin het welzijn en de gezondheid van werknemers bevorderen niet kwalificeren.
De conclusie heeft nummer ECLI:NL:PHR:2023:449. Lees ook de thema's Eindheffingen: Loonbelasting heffen van de werkgever en De werkkostenregeling: gerichte vrijstellingen en eindheffingen.
Bron: Hoge Raad