De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS), de federale belastingsdienst in het land, gaat kunstmatige intelligentie (KI of AI) gebruiken om belastingontduiking bij (samenwerking tussen) grote bedrijven aan te pakken. Dit initiatief volgt op een eerdere pilot waarin de IRS twee jaar geleden al met zelflerende AI aan het experimenteren was. Met de hulp van experts in datawetenschap en belastingwetgeving werd toen een machine learning-algoritme gecreëerd.

Dat meldt het ict-tijdschrift Data News, onderdeel van Knack. De IRS zegt dat het niet over de mankracht beschikt om de vaak complexe structuren van (samenwerkingen tussen) grote ondernemingen te scannen op potentiële belastingontduiking. Met een beetje machinehulp zou dat wel moeten lukken.

In een bericht op de website van de IRS meldt het agentschap dat AI-technieken worden ingezet op de rechtsgebieden vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en internationale belastingen. Tegen het einde van de maand worden onderzoeken geopend naar 75 van de grootste bedrijven in de VS zoals hedgefondsen, vastgoedinvesteringsmaatschappijen, beursgenoteerde bedrijven en grote advocatenkantoren. Gemiddeld hebben deze ondernemingen elk meer dan 10 miljard dollar aan activa.

Op langere termijn komt een groep van 1.600 bedrijven en vermogende particulieren met een totaal jaarinkomen vanaf 1 miljoen dollar aan de beurt voor een AI-onderzoek, meldt Data News.

Bron: Data News/IRS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

355

Gerelateerde artikelen