In Amsterdam gaat er meer geld naar voorzieningen als buurtteams, jongerencentra, opvangplekken, hulp bij huishouding en dagbesteding. Ook gaat er meer geld naar afvalinzameling en stadsreiniging. Om dat te kunnen betalen gaat de toeristenbelasting flink omhoog. Dat heeft wethouder Hester van Buren (financiën) donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de Amsterdamse begroting voor volgend jaar.
Volgens de wethouder hebben veel Amsterdammers en Weespers "door de sterk gestegen prijzen steeds moeite om het hoofd boven water te houden", en hebben ook tal van organisaties daar last van. Welzijns- en (jeugd)zorginstanties krijgen daarom ruim 11 miljoen euro. Die investering moet ervoor zorgen dat de bestaanszekerheid van kwetsbare groepen vergroot wordt.
Ook wordt er 20 miljoen euro geïnvesteerd in de stadsdelen "die dat het hardst nodig hebben": Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Dat geld is bedoeld voor meer groen en speelruimte en om lokale problemen sneller op te lossen. In de begroting zijn daarnaast de voorstellen uit de Voorjaarsnota opgenomen, zoals investeringen in beter openbaar vervoer, een brug over het IJ, maar ook in onderwijs, sport en kunst en cultuur.
Om de extra uitgaven te kunnen betalen wordt de toeristenbelasting fors verhoogd: van 10 procent naar 12,5 procent van de prijs van een hotelkamer. Ook gaan cruisepassagiers 11 euro belasting betalen in plaats van 8 euro. Dit moet structureel 65 miljoen euro opleveren. Het college hoopt zo twee vliegen in één klap te slaan door ook het overtoerisme in de hoofdstad tegen te gaan. De lasten voor bewoners gaan niet omhoog. De parkeergelden en de onroerendezaakbelasting (ozb) blijven gelijk.
Amsterdam verwacht vanaf 2027 een tekort op de begroting van 40 miljoen euro, doordat gemeenten dan minder geld krijgen van het Rijk. Eerder ging het nog om een bedrag van 90 miljoen euro, maar vanwege een structurele bijdrage van het Rijk is het zogeheten ravijn kleiner geworden. "Het ravijn is gedempt, maar niet verdwenen. Dat is natuurlijk wel iets wat ons wel zorgen baart", aldus Van Buren. "De onzekerheid over een structurele oplossing blijft."
De schuld stijgt in 2027 naar 8,7 miljard euro, door de investeringen en rentestijgingen. De wethouder vindt het oplopen van de schuld nog steeds "houdbaar", omdat dit gebeurt "binnen de kaders die de provincie hanteert en die de banken wenselijk vinden".
De gemeenteraad moet nog instemmen met de begroting.
Bron: Gemeente Amsterdam
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingen van lagere overheden