De FIOD heeft maandag en dinsdag doorzoekingen gedaan en verdachten aangehouden in vijf strafrechtelijke onderzoeken onder leiding van het Functioneel Parket naar belastingfraude. De verdachten presenteerden zich als belastingadviseur. Zij hebben vermoedelijk voor hun klanten opzettelijk een groot aantal onjuiste aangiften inkomstenbelasting ingediend.

Dat schrijft het ministerie van Financiën. De verdenking is dat de verdachte belastingadviseurs gefingeerde aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften van hun klanten opvoerden. De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. De FIOD heeft doorzoekingen gedaan in: Den Haag, Soest, Haarlem, Spaarndam, Doetinchem, 's-Heerenberg en Utrecht. Er is administratie in beslag genomen. Een 55-jarige man uit 's-Heerenberg, een 58-jarige man uit Soest en een 64-jarige man uit Utrecht zijn aangehouden voor verhoor.

Als een belastingadviseur een aanbod doet dat te mooi is om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook, zo stelt het departement. Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld. Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd. De komende weken verstuurt de Belastingdienst ruim 8000 brieven naar klanten van de belastingaviseurs om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is.
 

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

1

Gerelateerde artikelen