Vorig jaar hebben zo'n 210.000 Belgen hun belastingteruggave ontvangen in briefgeld en munten. De fiscus bij onze zuiderburen krijgt niet automatisch de rekeningnummers van belastingplichtigen omdat dit niet verplicht is. De FOD Financiën zag zich gedwongen om maar liefst 133 miljoen euro belastingteruggave in contanten uit te keren via de postkantoren.

Dat meldt de Vlaamse krant het Nieuwsblad. Om iets aan al die vergeetachtigheid te doen, toont de FOD Financiën vanaf dit jaar een pop-up venster in de online aangifte waarin de Belgen het juiste rekeningnummer door kunnen geven. In 2017 was het totale bedrag zelfs 182 miljoen euro dat contant werd terugbetaald.

In Nederland is op 1 juni 2005 een bepaling ingevoerd waardoor een einde is gekomen aan de betaling door de fiscus per cheque. Arthur Kan van KanPiek Fiscale Advocatuur: "We kennen in Nederland artikel 7a Invorderingswet 1990 waardoor de Belastingdienst teruggaven uitsluitend per bank verricht. Dit geldt voor alle betalingsverplichtingen ongeacht of die zijn aan te merken als rijksbelastingen dan wel andere belastingen of verplichtingen." In Nederland is een belastingteruggave zonder rekeningnummer dus niet mogelijk.

Bron: Nieuwsblad/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

  299
Gerelateerde artikelen