De belastingvrijstelling voor Belgische havens is terecht aangemerkt als illegale staatssteun. Dat heeft het Gerecht EU bepaald in een arrest naar aanleiding van een zaak die was aangespannen door de Belgische havens tegen de beslissing van de Europese Commissie dat de havens vennootschapsbelasting moeten gaan betalen.

De havens van Antwerpen, Zeebrugge, Brussel, La Louvière, Namen, Charleroi en Luik hadden de zaak aangespannen bij het Hof van Justitie.  Zes Nederlandse havenbedrijven waren naar de Europese rechter gestapt, nadat zij in 2016 al van de Europese Commissie te horen hadden gekregen dat ze vennootschapsbelasting moesten gaan betalen. De Nederlandse havens van Rotterdam, Amsterdam, Moerijk, Groningen, Den Helder en Zeeland waren van mening dat de Belgische, Duitse en Franse havens eveneens vormen van staatsteun krijgen. In 2017 heeft de Europese Commissie België en Frankrijk bevolen te stoppen met de belastingvoordelen voor de havens.

De Belgische havens kunnen nog in hoger beroep tegen de uitspraak bij het Hof van Justitie EU. Anders moeten ze vanaf 2018 vennootschapsbelasting betalen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen