De Britse bank HSBC heeft een fraudezaak in België geschikt voor ongeveer 300 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie in Brussel bevestigt dat de bank 294,4 miljoen euro betaalt om vervolging af te kopen.

Het in Genève gevestigde onderdeel HSBC Private Bank had jarenlang de vermogens van ruim 3000 Belgen verborgen gehouden voor de fiscus. De Belgische belastingdienst kreeg de klantgegevens van het HSBC-onderdeel in 2010 in handen via zijn Franse collega's.

Daarop werden niet alleen de klanten aangepakt, maar ook HSBC. De bank werd aangeklaagd vanwege financiële fraude, witwassen, het vormen van een criminele organisatie en het illegaal uitoefenen van de functie van financieel tussenpersoon.

De bank heeft een schadevergoeding van 400.000 euro overgemaakt aan de Belgische overheid, aldus het OM. Ook zijn de interne organisatie en procedures aangepast.

De schikking moet volgens De Tijd nog wel worden goedgekeurd door een rechtbank in Brussel. Dat staat gepland voor september. Het is de hoogste schikking ooit in België.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen