De Britse premier Liz Truss gaat de winstbelasting voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk toch verhogen. Eerder had Truss gezegd die belasting juist niet te zullen verhogen als onderdeel van een breed pakket aan belastingmaatregelen om de economie te stimuleren. Er kwam echter grote kritiek op die plannen en op de financiële markten ontstond enorme onrust door zorgen over schade aan de Britse overheidsfinanciën.
Het besluit van Truss betekent dat de Britse vennootschapsbelasting volgend jaar zal stijgen van 19 procent naar 25 procent, zoals gepland door haar voorganger Boris Johnson. In een speech zei Truss dat delen van die begrotingsplannen "verder en sneller gingen dan de markten hadden verwacht". "We moeten nu optreden om de markten gerust te stellen over onze fiscale discipline. Ik heb daarom besloten vast te houden aan de verhoging van de winstbelasting die was gepland door de vorige regering."
Eerder op de dag werd de minister van Financiën Kwasi Kwarteng al ontslagen door Truss. Hij was medeopsteller van de omstreden belastingplannen. Kwarteng wordt opgevolgd door Jeremy Hunt, die eerder onder meer minister van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid was.
Truss heeft eerder ook al een ommezwaai gemaakt door een geplande verlaging van de belastingen voor mensen met hoge inkomens te schrappen. Ze beloofde vrijdag wel door te gaan met andere belastingplannen om de groei aan te jagen. Ze zei "absoluut vastberaden" te zijn om zich aan haar belofte te houden van een sterkere groei en meer welvaart voor het Verenigd Koninkrijk. Truss gaf aan dat dit haar missie is en de reden waarom ze is gekozen als leider van de Conservatieve Partij.
Truss zei verder dat ze vrijdag "daadkrachtig" heeft opgetreden omdat haar prioriteit de economische stabiliteit van het Verenigd Koninkrijk is. "Als premier handel ik altijd in het nationale belang. Dit is altijd mijn eerste afweging." Ze erkende wel dat het een moeilijke periode is. "Maar we zullen door deze storm heen komen."
De premier gaf verder aan veel vertrouwen te hebben in Hunt als nieuwe minister van Financiën. "Hij is een van de meest ervaren en gerespecteerde ministers en hij deelt mijn overtuigingen en ambities voor ons land", aldus Truss.
Hunt heeft gezegd dat er meer belastingen omhooggaan en dat de uitgaven van de Britse regering ook niet zoveel zullen stijgen als sommige mensen willen. Daarmee probeert Hunt de financiële markten gerust te stellen over het begrotingsbeleid van de Britse regering, maar lijkt hij premier Liz Truss tegen te spreken. Zij zei bij Hunts aanstelling nog dat er geen grote draaien in het beleid meer te verwachten zijn.
Truss' en Kwartengs plan was volgens de twee bedoeld om het land productiever te maken en de economie te laten groeien. Hunt zegt achter dat doel te staan, maar niet achter hun methode. Geld lenen om belastingverlagingen te bekostigen werkt niet, liet hij weten.
Op de financiële markten schoten de rentes op Britse staatsleningen omhoog en het pond omlaag ten opzichte van de dollar. Beleggers en investeerders hadden er minder vertrouwen in dat de Britse schuldenlast houdbaar zou zijn en wilden daarom meer rente krijgen om geld aan het Verenigd Koninkrijk te lenen. Die hogere rente op de staatsschulden leidde tot problemen bij Britse pensioenfondsen en dwong de Bank of England om staatsleningen op te kopen.
"Wat mensen willen, de markt wil, het land nu nodig heeft, is stabiliteit", zei Hunt tegen BBC Radio. Hij voegde daaraan toe dat de minister van Financiën de markt niet controleert. "Maar ik kan wel aantonen dat we onze belasting- en uitgavenplannen kunnen betalen." Hunt leek zelfs aan te geven dat er bezuinigingen aan kunnen komen. Alle overheidsdiensten moeten volgens hem melden waar kosten bespaard kunnen worden.
Bron: ANP/Bloomberg
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht