Ook de Golfstaat Oman introduceert een voor het land nieuw type belasting: een btw-tarief van 5 procent op verkochte goederen en diensten. Oman is de vierde Golfstaat van de Gulf Cooperation Council (GCC) die de belasting op toegevoegde waarde invoert. Eerder introduceerden ook Bahrein, Saoedi-Arabië en de Emiraten de belasting.

Oman begint er wel voorzichtig mee en start met een relatief laag tarief van 5 procent. Een te hoog tarief zou tot hoge inflatie, een grote stijging van het algemene prijspeil, kunnen leiden, zo meldt het Belgische zakenblad Business AM. Om de opwaartse druk op prijzen verder te dempen zijn 488 voedselproducten vrijgesteld van btw.

De invoering van de nieuwe belasting heeft alles te maken met het gat in de begroting. Oman keek vorig jaar tegen een begrotingstekort van bijna 20 procent van zijn bruto binnenlands product aan als gevolg van de coronapandemie en van tegenvallende olieprijzen. De verwachting van economen is dat de nieuwe belasting het begrotingstekort zal laten slinken tot circa 6,5 procent van het bbp, aldus het zakenblad.

De GCC telt zes olie-exporterende landen: Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het handelsblok denkt dat de btw de fiscale inkomsten op lange termijn kunnen diversifiëren, zodat ze minder afhankelijk zijn van oliebelastingen.

Bron: Business AM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht

35

Gerelateerde artikelen