Tweederde van de werknemers krijgt geen fietsvergoeding van de werkgever. Met name in de commerciële sector krijgen werkenden vaak geen vergoeding. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder bijna 600 werkenden die met de fiets naar hun werk komen. Het onderzoek is afgenomen onder 2200 werkenden. Bijna 27% van deze groep werkenden pakt de fiets naar het werk.
De helft van de werknemers die per fiets naar hun werk gaan, kan via de werkgever niet sparen voor een fiscaal voordelige fiets. Ook hier valt het verschil tussen de publieke en private sector op: bij de overheid en in het onderwijs kan men vaker voor een fiets sparen dan in de private sector.
Duurzaamheid
‘Bedrijven hebben de mond vol over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar de meest duurzame vorm van vervoer, de fiets, heeft het nakijken. Wie fietst naar het werk, draait doorgaans zelf voor de kosten op. Vreemd, want een fiets kost ook geld. Zeker de elektrische fiets is duur, ook in onderhoud,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
Cao-onderhandelingen
De reiskostenvergoeding voor fietsers is een belangrijk speerpunt in de cao-onderhandelingen voor CNV. Ook zet het CNV in op voordelig sparen voor de fiets. Fortuin: ‘Hier is genoeg fiscale ruimte voor. Bedrijven moeten daar meer gebruik van maken. Zeker nu Nederland steeds meer vastloopt in files, de stress op de werkvloer toeneemt en meer mensen een zittend beroep hebben. Fietsen is eigenlijk goed voor alles.’
Bron: CNV
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Loonbelasting