Vanaf augustus kunnen ondernemers een vergoeding aanvragen van kosten die zij maken voor eHerkenning om belastingaangifte te doen in het portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dit geldt niet voor eenmanszaken. Zij kunnen aangifte doen met DigiD.

Dat melden staatssecretaris Vijlbrief van Financiën en Knops van Binnenlandse zaken in een kamerbrief. De aanvraag gebeurt online via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De regeling compenseert één eHerkenningsmiddel per organisatie per jaar. De machtiging aan een intermediair wordt niet gecompenseerd. De compensatie is op jaarbasis.

De regeling start (met terugwerkende kracht) vanaf 1 januari 2020 en duurt twee jaar. De vergoeding wordt betaald aan de ondernemer zelf en geldt alleen voor het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel. Hij regelt dit bij een van de erkende leveranciers. Ook als hij al een inlogmiddel heeft en deze wil laten omzetten. Er wordt ongeveer € 24 vergoed: de prijs van een Belastingdienst EH3-inlogmiddel. 

Niet in het Handelsregister

Ondernemers die aangifte loon- en/of vennootschapsbelasting deden via het oude portaal en zich niet in het Handelsregister konden inschrijven en daarom geen eHerkenning konden aanschaffen, krijgen ook een compensatie tot maximaal 450 euro.

Zij moeten voorlopig aangifte doen via een softwarepakket of een intermediair en worden binnenkort nader geïnformeerd door de Belastingdienst. Het betreft voor de loonheffing ambassades en buitenlandse rechtsvormen. Voor de vennootschapsbelasting gaat het om open fondsen voor gemene rekening, samenwerkingsverbanden en buitenlandse rechtsvormen. 

Uitstelregeling loonaangifte verlengd

Uitstel loonaangifte wordt automatisch verlengd tot 1 augustus 2020 voor ondernemers die vanwege de invoering van eHerkenning tot 1 juli 2020 al uitstel kregen en nog geen loonaangifte over een tijdvak in 2020 hebben gedaan.

Het uitstel wordt niet verlengd voor de groep ondernemers die uitstel hebben tot 1 juli 2020, maar al wel aangifte hebben gedaan over een tijdvak in 2020. Zij moeten vóór 1 juli hun aangiften indienen en betalen voor tijdvakken met een uiterste aangiftedatum voor 1 juli 2020.

Betalingsproblemen door coronacrisis

Ondernemers met betalingsproblemen vanwege de coronacrisis doen aangifte en wachten met betalen tot zij een naheffingsaanslag krijgen. Op basis van de naheffingsaanslag is het mogelijk om tot 1 oktober 2020 uitstel van betaling aan te vragen. Kijk op het Dossier Coronavirus voor meer informatie.

Bron: Ministerie van Financiën

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

  625
Gerelateerde artikelen