Wanneer iemand niet thuis is in de wereld van de btw-carrousels dan is het verhaal van de Nederlandse ondernemer en internationaal btw-fraudeur Rino P. zeer leerzaam. Het onderzoeksplatform Follow the Money heeft een reportage aan hem gewijd. Rino P. verdiende miljoenen, maar liep afgelopen jaar twee keer hard tegen de lamp. Het resultaat: veroordelingen in zowel Spanje als Duitsland.

Rino P. zou tussen 2003 en 2006 naar verluidt € 400 miljoen aan Spaans btw-geld hebben verduisterd. Daarnaast zou hij via complexe kerstbomen van vennootschappen fictieve handelsstromen vermengen met de werkelijkheid waardoor de handelaar in computeronderdelen zoveel mogelijk btw-geld achterover kon drukken.

En niet alleen de Spaanse fiscus wordt opgelicht door Rino P., aldus het onderzoek van de economische onderzoeksjournalisten van Follow the Money. "De witteboordencrimineel uit Zoetermeer heeft ook Belgische en Britse handlangers, die zich verschuilen achter namen die ook prima passen bij schurken uit een James Bond film. Vanuit Zoetermeer draait computer-groothandelaar Rino P. al meer dan 10 jaar mee in de Champions League van de internationale btw-carrousels" zo typeert het platform de handelaar.

In 2018 wordt Rino P. in Spanje veroordeeld tot een dubbele gevangenisstraf van 7,5 maanden en 6 maanden. Door de Spaanse wetgeving hoeft hij echter niet de cel in. De rechtbank van Augsburg bepaalt dat Rino wel achter de Duitse tralies moet. Op 15 januari 2019 wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 10 maanden. Het doek valt dan definitief voor de internationale btw-fraudeur.

De reportage van Follow the Money is hier te lezen. Lees ook het thema Btw-(carrousel)fraude.

Bron: FTM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

196

Gerelateerde artikelen