Er moet meer ruimte komen voor ethiek in de fiscale opleidingen. Daarvoor pleiten hoogleraren belastingrecht aan de Universiteit Leiden Jan Vleggeert en Jan van de Streek op NPO Radio 1. Tijdens de opleiding als fiscalist moet meer aandacht worden besteed aan het kritisch denkvermogen van studenten op ethisch vlak.

Studenten leren tijdens hun opleiding over de verschillende belastingwetten. Aangezien deze wetten steeds complexer worden, is er minder ruimte voor andere aspecten, zoals een discussie over goede belastingwetgeving of de maatschappelijke discussie over belastingontwijking. Er is geen boek dat zegt of een constructie moreel verantwoord is. Ethiek begint met de discussie hierover. Daarom moet hier meer ruimte voor komen, zo redeneren de hoogleraren.

"Het zoeken naar de mazen in de wet wordt voor een groot deel bepaald door de klant van een belastingadviseur. Een wet testen op effectiviteit is prima, maar is het wenselijk dat iedere maas in de wet wordt gebruikt?", zo vragen Vleggeert en Van de Streek zich af op de radio. "Door studenten kritisch te leren kijken naar het ethische aspect worden ze weerbaar gemaakt om te kunnen omgaan met de druk uit het bedrijfsleven."

De oplossing in de maatschappelijke discussie rond belastingontwijking ligt volgens de hoogleraren in een combinatie van het maken van eerlijkere belastingwetten voor een eerlijkere heffing en aandacht voor ethiek tijdens de opleiding. "De belastingwetten worden beïnvloed door fiscalisten. Fiscalisten worden onder andere beïnvloed door wat ze leren. Daarom is er meer aandacht nodig voor ethiek tijdens de opleiding."

Verder pleiten de fiscalisten voor een onafhankelijk rol van de wetenschap. Onderwerpen worden nog te vaak belicht vanuit het klantbelang van de belastingadviseurs. Dit is problematisch. Een wetgever moet goede wetgeving maken die volgt op een maatschappelijke discussie met een breed parlementair debat. "Maar het debat moet niet alleen worden gevoerd door een selecte groep", aldus de, door de interviewster genoemde, 'twee Jannen'.

Tijdens het radio-interview kondigde Vleggeert aan dat de Universiteit Leiden binnenkort start met een minor belastingrecht van een half jaar voor niet-fiscalisten die zijn geïnteresseerd in het fiscale debat.

Bron: NPO Radio 1

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

21

Gerelateerde artikelen