Bij een onverwachte schuld in de erfenis wordt het mogelijk die erfenis alsnog beneficiair te aanvaarden. Daardoor komt de schuld niet ten laste van de erfgenaam. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil het erfrecht in die zin aanpassen, zo heeft hij deze week aangekondigd in een reactie op het rapport 'Erven zonder financiële zorgen' van de Radboud Universiteit Nijmegen en Netwerk Notarissen.

Juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen en docent bij de Radboud Universiteit - een van de opstellers van het rapport - zegt "heel blij" te zijn met Teevens aankondiging. "Het betreft hier een groeiend probleem, hoogstwaarschijnlijk mede door de economische crisis. Het aantal geweigerde erfenissen en het aantal beneficiair aanvaarde erfenissen nam de afgelopen twee jaar steeds met rond de 10 procent toe, maar nog steeds komen erfgenamen in de problemen door onvoorziene schulden in de erfenis", aldus Van der Geld.

Notarissen zijn bekend met dit probleem, zo bleek vorig jaar uit een enquête die Netwerk Notarissen samen met de NOS onder hen hield. Daaropvolgend werd het genoemde onderzoek verricht naar mogelijkheden om met minimale aanpassingen in de wet erfgenamen betere bescherming te bieden.

Meeste bescherming

In het rapport worden drie mogelijkheden genoemd. De meeste bescherming biedt het voorstel om het onderscheid tussen zuivere en benificiaire aanvaarding te schrappen en alle aanvaardingen per definitie een 'beneficiaire status' te geven, onder het voorrecht van boedelbeschrijving dus. Dat is echter niet het voorstel waar Teeven voor gekozen heeft. Hij wil het mogelijk maken dat een erfgenaam die eerst de erfenis aanvaard heeft, later alsnog beneficiair aanvaardt. Dat moet volgens Teeven kunnen als op enig moment een onverwachte schuld uit de boedel opduikt.

Testament

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft geen argumenten gegeven waarom voor deze mogelijkheid gekozen wordt en niet voor een van de andere twee, maar volgens Van der Geld wordt hiermee wel nauw aangesloten bij een recente uitspraak van de rechtbank Limburg, waarin alsnog beneficiaire aanvaarding werd toegestaan. Bovendien sluit Teevens voorstel aan bij de al bestaande wettelijke mogelijkheid beneficiair te aanvaarden als na het aanvaarden van een erfenis een testament bekend wordt dat financieel nadelig uitpakt voor de erfgenaam.

Te koop

Van der Geld is tevreden. "Het probleem heeft de aandacht gekregen die het verdient en de staatssecretaris kiest uit een van de oplossingen die wij hebben aangedragen. Als onderzoekers hebben we ook nooit een voorkeur uitgesproken voor een van de drie mogelijkheden." Overigens wordt in het rapport specifiek gewezen op de problematische situatie die ontstaat als een geërfde woning lange tijd te koop staat, maar daarvoor biedt Teeven geen oplossing. Hij verwijst naar de maatregelen van het kabinet om de woningmarkt weer op gang te brengen: "Dit is een probleem voor alle huizenbezitters en niet alleen voor erfgenamen."

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Erfrecht

1

Gerelateerde artikelen