Wie regelt mijn zaken als ik dat zelf niet meer kan, door bijvoorbeeld dementie? Nu ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen, maken meer mensen zich daar zorgen over. Het leidt tot een groeiende vraag bij notariskantoren naar levenstestamenten. In het eerste halfjaar van 2023 werden er 109.000 levenstestamenten geregistreerd en dat is bijna net zoveel als in heel 2018, meldt het AD.

Volgens arts en kandidaat-notaris Joyce Bouwsma, specialist in levenstestamenten, is dat niet gek. Niet alleen omdat de doelgroep groeit: ook familieverhoudingen worden gecompliceerder. "Er is een groeiend aantal samengestelde gezinnen, met stiefkinderen, halfbroers en halfzussen. Dat zorgt vrijwel altijd voor gecompliceerde verhoudingen. Kinderen wonen ook verder weg. Het is dus verstandig om op tijd vast te leggen wie er over je zaken mag beslissen als je daar zelf niet meer toe in staat bent."

Maar met het aantal aktes stijgt ook het aantal rechtszaken dat erover wordt gevoerd, zo is te zien op de website rechtspraak.nl. Dit jaar werden daar al 29 vonnissen over dit onderwerp gepubliceerd, en dat is nog maar een kleine greep uit het totale aantal, zo schrijft de krant.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Huwelijksvermogensrecht, Erfrecht

63

Gerelateerde artikelen