De Europese Unie voegt Rusland toe aan haar zwarte lijst van landen die worden beschouwd als belastingparadijzen. De EU-ministers van Financiën hebben de lijst verder uitgebreid met de Britse Maagdeneilanden, Costa Rica en de Marshalleilanden.

Het gaat in het geval van Rusland om "de schadelijke aspecten van een speciaal regime voor internationale holdings" die de EU had gevraagd aan te pakken. De regering in Moskou had dat ook toegezegd maar is die afspraak niet nagekomen, aldus een verklaring van de ministers. Sinds Rusland Oekraïne bijna een jaar geleden binnenviel, "kwam de dialoog met Rusland over belastingaangelegenheden bovendien tot stilstand".

Er staan nu zestien landen of gebieden op die volgens de ministers niet meewerken aan de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking. Veel van de landen heffen geen of nauwelijks vennootschapsbelasting.

"We vragen alle landen op de lijst om hun wettelijk kader te verbeteren en te werken aan naleving van internationale normen op het gebied van belastingen", zegt de Zweedse minister Elisabeth Svantesson, die de vergadering in Brussel voorzit.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

36

Gerelateerde artikelen