Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat benadrukt dat de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) een belangrijk instrument
is voor de continuïteit van familiebedrijven en daarmee mede de werkgelegenheid in ons land borgt. Zij kondigt aan dat in 2021 de BOR wordt geëvalueerd. Na afronding wordt deze aan de Tweede Kamer aangeboden.

Dat staat in een Kamerbrief van de staatssecretaris waarin zij meldt hoe zij de moties van de Kamerleden Amhaouch/Palland en Aartsen/Bruins uitvoert. Beide moties gaan over familiebedrijven.

De BOR is gericht op een (gedeeltelijke) vrijstelling van de schenk- en erfbelasting bij bedrijfsoverdracht. Deze fiscale faciliteit is inmiddels onderwerp van onderzoek geweest voor de zogenoemde bouwstenen die moeten leiden tot een beter belastingstelsel. Opvallend is dat voor de bouwstenen voorstellen worden overwogen om de BOR juist te versoberen of af te schaffen.

Aanleiding hiervoor is onder andere dat het toezicht op de toepassing van de BOR een grote druk legt op de uitvoering van de Belastingdienst. Er wordt voorgesteld om de doorschuifregeling voor de inkomstenbelasting af te schaffen en de vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting eveneens af te schaffen of sterk te verminderen.

Keijzer gaat in haar brief uitgebreid in op het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie en de waarde van goede voorzieningen in de belastingwetgeving voor deze groep van ondernemingen. Daarbij stuurt zij ook de CBS-rapportage ‘Familiebedrijven in Nederland’ en het essay ‘Kenmerken, kansen en knelpunten in het familiebedrijf’ van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven mee. Daarin wordt ingegaan op de kansen en knelpunten rond familiebedrijven.

Keijzer wordt in haar verdediging van de BOR onder meer gesteund door een onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en de fiscalisten Jan Nieuwenhuizen en Luc Kuivenhoven die de zwaar bekritiseerde BOR verdedigen in een artikel in Weekblad fiscaal recht.

Bron: Ministerie van Economische zaken

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

1

Gerelateerde artikelen