Het ministerie van Financiën mag een fiscalist die zich schuldig maakt aan ernstig plichtsverzuim ontslaan. Dat heeft Rechtbank Amsterdam beslist. De man was ongeveer 440 uur, bijna twee maanden, zonder toestemming afwezig, hij vulde zijn werktijden niet goed in en claimde ook reiskosten waar hij geen recht op had.
De man werkte van november 2006 tot november 2019 bij de Belastingdienst, in zijn laatste functie als fiscalist in Utrecht. Tussen 2017 en oktober 2018 was hij 440 uur afwezig of niet ingelogd en hij kon ook niet verantwoorden wat hij in die tijd gedaan had. Hij had namelijk in de betreffende periode het tijdregistratiesysteem niet tijdig, onjuist dan wel onvolledig ingevuld en ten onrechte compensatieverlof geregistreerd.
Ook vroeg en kreeg hij ten onrechte een vaste reiskostenvergoeding om dagelijks van huis naar zijn werk te reizen en gebruikte hij een zakelijke OV-chipkaart voor privéreizen.
Genoeg reden voor de Belastingdienst om hem te willen ontslaan vanwege onder meer plichtsverzuim. Dat gebeurde eind 2019. Hij was het echter niet eens met het ontslag en stapte naar de rechter. Hij was ziek en zijn handelen zou hem niet aangerekend kunnen worden. Bij de zitting wilde hij medische dossiers laten zien. De rechter stond dit echter niet toe omdat hij die te laat had ingeleverd.
Volgens de rechter heeft zijn werkgever aangetoond dat de ambtenaar door zijn handelen de minister ernstig heeft benadeeld en zich niet heeft gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt. Daarom heeft de ambtenaar zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim en blijft het ontslag staan.
Plichtsverzuim
Een ambtenaar die zijn verplichtingen niet nakomt pleegt plichtsverzuim. Deze term uit het ambtenarenrecht ziet op het doen of nalaten van iets dat een goed ambtenaar in gelijke omstandigheden behoort na te laten of te doen. Er zijn drie gradaties van plichtverzuim: zeer ernstig, ernstig en gewoon plichtverzuim. Ook gedragingen in de privésfeer kunnen aangemerkt worden als plichtsverzuim. De maatregelen kunnen variëren van een waarschuwing tot, in zeer ernstige gevallen zoals bijvoorbeeld corruptie, ontslag.
Bron: Rechtbank Amsterdam/RTL Z