De ministers van Financiën van de G20 zijn het er over eens geworden dat ze samen regels moeten opstellen die voorkomen dat grote multinationale technologische bedrijven zoals Amazon, Facebook en Google slechts minimaal belasting betalen over hun inkomsten. De ondernemingen kunnen nu nog hun winst in een land 'parkeren' waar die erg laag belast wordt. Dit wordt bekritiseerd, omdat de bedrijven het geld meestal verdienen aan klanten buiten die landen met lage vennootschapsbelastingen zoals Ierland en Luxemburg.

De G20 hoopt het in 2020 eens te zijn over een gezamenlijk beleid. Het gaat om twee mogelijke maatregelen. Er zou belasting geheven worden in landen waar de bedrijven producten of diensten slijten. Verder zou een wereldwijd minimum voor de belasting moeten worden vastgelegd. De VS staan argwanend tegenover de plannen, omdat ze volgens Washington te veel tegen Amerikaanse internetbedrijven gericht zouden zijn.

De vertegenwoordigers van de landen van de G20 waren op 8 en 9 juni 2019 bijeen in Fukuoka. Nederland is geen lid, maar wordt zo nu en dan uitgenodigd aan te schuiven, zoals dit jaar voor de G20 topconferentie in Osaka, 28 en 29 juni.

 

Bron: ANP

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Vennootschapsbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  500
Gerelateerde artikelen