Marktpartijen en toezichthouders zien weinig in een verbod op de handel in cryptomunten, maar vinden wel dat er heldere regels voor moeten komen om misbruik tegen te gaan. Dat bleek tijdens een hoorzitting over het onderwerp in de Tweede Kamer.
Jurist Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wees op de vele nieuwe regels waar de financiële markten sinds deze maand aan moeten voldoen. ,,Dat doen we omdat we mensen willen beschermen'', zei hij. Het zou in dat kader vreemd zijn om de handel in bitcoin en andere digitale munten ongereguleerd door te laten gaan, vindt hij.
 
Daarbij wordt met name gekeken naar De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Probleem daarbij is dat cryptomunten geen erkende betaalmiddelen zijn en dus niet onder het toezicht van die organisaties vallen. Wel waarschuwden beide toezichthouders opnieuw voor de grote de risico's van beleggen in die munten.
 
Bij betere regulering zal Nederland overigens samen op moeten trekken met andere landen, aldus de deskundigen die waren uitgenodigd om de vaste Kamercommissie voor Financiën bij te praten. Zij benadrukten ook in meerderheid dat de blockchain-technologie die aan cryptomunten ten grondslag ligt, hoe dan ook een zeer belangrijke innovatie is in de manier waarop internationaal zaken wordt gedaan.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Diversen

0

Gerelateerde artikelen