Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen geen gebruik maken van de gerichte vrijstelling voor extraterritoriale kosten (ET-kosten), en dus ook niet van de 30%-regeling. Dat meldt de Belastingdienst.

De vrijstelling voor ET-kosten geldt voor personen die naar Nederland komen om hier te werken. Een vluchteling komt om andere redenen naar Nederland.

Fiscale woonplaats

Verder kan een werkgever, die een Oekraïense vluchteling zes maanden of langer in dienst heeft, ervan uitgaan dat de fiscale woonplaats Nederland is mits de werkgever het volledige verblijfsadres van de werknemer in Nederland heeft. De werkgever past dan de loonbelastingtabel toe voor een inwoner van Nederland. Lees meer hierover in het bericht Bepalen loonbelastingtabel voor Oekraïense vluchtelingen.

Is het fiscale woonland Oekraïne, dan past hij de tabel toe voor een inwoner van een derde land. In de andere gevallen dat hij de fiscale woonplaats niet kan vaststellen en de identiteit van de werknemer niet of niet met een geldig identiteitsbewijs kan worden vastgesteld, moet de werkgever het anoniementarief toepassen.

Er zijn meer (fiscale) regelingen getroffen in verband met de oorlog in Oekraïne:

 

 

Bron: Belastingdienst/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

4

Gerelateerde artikelen