Gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen kosteloze rechtsbijstand van een advocaat. De Raad voor de Rechtsbijstand heeft in samenwerking met het ministerie van Financiën een subsidieregeling gepubliceerd.

Een ouder die zich tijdens het herstelproces wil laten bijstaan door een onafhankelijke juridische dienstverlener kan zich melden bij de Raad voor de Rechtsbijstand. De ouder moet een formulier invullen, waarbij een medewerker van de Belastingdienst/Toeslagen kan helpen. Bij de aanvraag stuurt de ouder de bevestigingsbrief van de aanmelding bij de Belastingdienst/Toeslagen mee. De Raad matcht vervolgens een aan de regeling deelnemende advocaat aan de ouder en voegt deze toe. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de ouder een aan de regeling deelnemende voorkeursadvocaat wenst, of een advocaat heeft die op het moment van inwerkingtreding van de regeling zijn zaak al behandelt. De matching start vanaf 15 maart aanstaande.

De toegevoegde advocaat ontvangt voor het bijstaan van de ouder een forfaitaire vergoeding van de Raad die aansluit bij de werkzaamheden in de verschillende fases van het herstelproces.

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) is blij met de regeling. De Orde hoopt dat zich genoeg advocaten zullen aanmelden voor de regeling. De Orde is van plan tussentijds te evalueren met een aantal deelnemende advocaten "om goed zicht te hebben op hoe de regeling uitpakt voor de gedupeerden".

Bron: Overheid/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

4

Gerelateerde artikelen