Een groep bedrijven en maatschappelijke organisaties wil dat er een nieuw, duurzamer belastingstelsel komt. De groep vraagt de politieke partijen dit mee te nemen in het formatieproces dat nu aan de gang is.

De oproep wordt gesteund door ruim tweeduizend bedrijven, maatschappelijke organisaties en prominente Nederlanders, staat in een persbericht. Onder meer Natuur & Milieu, ondernemersbeweging MVO Nederland, oud-premier Jan Peter Balkenende en de Beroepsorganisatie voor Zorgprofessionals NU'91 worden genoemd.

Het nieuwe belastingstelsel moet arbeid minder zwaar belasten en vervuiling juist zwaarder, vinden de organisaties. Op die manier zou er meer geld komen voor werknemers en wordt de circulaire economie gestimuleerd. "Zolang de kosten van arbeid hoog blijven, zullen arbeidsintensieve taken zoals reparatie van goederen zeer beperkt blijven. Weggooien blijft zo goedkoper dan hergebruik", zegt directeur MVO Nederland Maria van de Heijden.

Als de belasting op arbeid verlaagd wordt, worden veel werknemers beter beloond, is de redenering van de organisaties. Zo kunnen bijvoorbeeld zorgmedewerkers, politieagenten en handhavers een hoger salaris krijgen.

Door milieuvervuiling zwaarder te belasten, wordt duurzaam ondernemen aantrekkelijker, staat in de verklaring van de groep. "Veel ondernemers die duurzamere producten op de markt brengen kunnen nu moeilijk concurreren omdat de prijs van vervuiling niet in veel bestaande producten verdisconteerd is. Ook dat los je met een eerlijker belastingsysteem op", aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

Eerder werkte denktank The Ex'Tax Project samen met consultantsbureaus Deloitte, EY, KPMG en PwC een deltaplan uit voor een duurzame belastinghervorming.

Bron: MVO/Natuur & Milieu/The Ex’tax Project

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

  584
Gerelateerde artikelen